Deze maand is wilg (Salix) de Plant van de Maand. Vorige week las je al waarom wilg een aanwinst is voor je tuin. Vandaag vertellen we je alles over de verzorging van prachtriet. Van plant- tot zaai- en snoeitijd en met tips voor vermeerderen en verjongen.

 Tekst Modeste Herwig en Francine Polis Foto’s Shutterstock.com

 

Plant van de Maand?

In deze nieuwe online Buitenleven-rubriek zetten we elke maand een andere plant in de schijnwerpers. We selecteren de mooiste soorten, zetten de verschillende varianten voor je op een rijtje, vertellen je hoe je de plant het beste kunt verzorgen, wat de beste standplaats is, of en wanneer je hem moet snoeien, of je hem kunt stekken en, als het een eetbare plant is, geven we je ons favoriete recept.

Deze maand november staat wilg centraal. Met vorige week een plantenpaspoort en wat wilg toevoegt aan je tuin of border.

Vandaag lees je over de verzorging (planten, zaaien, standplaats, snoeitips en vermeerderen).

Volgende week selecteren we de verschillende varianten en krijg je de verschillen daartussen te zien.

We sluiten de maand af met de mooiste soorten wilg en waar ze te zien en te koop zijn.

Plant- en zaaitijd

Een wilg kan het hele jaar door in de volle grond geplant worden. Het voor- of najaar is wel de beste tijd. De eerste katjes verschijnen al in februari, een beetje afhankelijk van het weer pas in maart. Ze sieren de takken nog voor het blad uitloopt, zo vallen ze extra op. Er zijn ook soorten die nog in mei bloeien.

Volle grond of pot?

De grote soorten Salix plant je het best in de volle grond, want ze hebben flink wat ruimte nodig. Kleine soorten zoals Salix hastata ‘Wehrhahnii’, Salix purpurea ‘Nancy Saunders’, Salix integra ‘Flamingo’ en Salix caprea ‘Kilmarnock’ kun je ook in een ruime pot planten. Kies het liefst een zonnige of licht beschaduwde plek.

 

Verzorging

De meeste soorten Salix groeien graag op een iets vochtige grond. In droge perioden heeft een wilg daarom extra water nodig. Maar als de struik of boom eenmaal goed is aangeslagen, kan hij een droge periode prima aan. Omdat veel wilgen bestand zijn tegen een korte overstroming, kun je ze gebruiken in een wadi. Soorten uit berggebieden groeien juist graag op wat drogere zandgrond. Alle wilgen zijn zeer winterhard en hebben nauwelijks last van ziekten.

wilg verzorging buitenleven magazine
Zorg dat jonge wilgen niet uitdrogen tijdens warme, droge zomers.

Snoeien

Knotvormen van de wilg kun je jaarlijks aan het eind van de winter sterk snoeien. Alle takken knip je boven aan de stam kort af. Er verschijnen dan geen katjes, maar er ontstaat wel een sterke groei van jonge, felgekleurde scheuten. Struiken kun je tot tien centimeter boven de grond snoeien. Knip vlak boven een nieuwe scheut, zo houd je de wilg compact. Je kunt de struik ook uitdunnen, waarbij je de helft van de takken weghaalt en het volgende jaar de andere helft. Gaat het om de katjes? Snoei dan direct na de bloei alle uitgebloeide takken sterk terug.

Vermeerderen en verjongen

Een wilg kun je heel makkelijk vermeerderen door stekken. Verse wilgentakken hebben een enorme groeikracht, ze wortelen snel als je ze in iets vochtige grond of in een vaas met water zet. Haal met een scherp mes wat bast aan de onderkant weg voor een betere wortelgroei. De beste tijd om een wilg te stekken is november-maart.

Volgende week zijn de verschillende varianten van wilg aan de beurt.

Miscanthus sinensis 'Little zebra'.

Deel dit bericht

Meer inspiraie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.7/5 - (29)