De zomer is zoet in Pluktuin Welig in Lochem. Vanaf eind juni rijpen hier de eerste sappige blauwe bessen, bramen en frambozen om zelf te plukken. Het is bovendien inspirerend struinen door het eetbare landschap, waar bijzondere gewassen als pawpaw, aardbeiframboos, worcesterbes en kiwibes zijn geplant.

Tekst Mirjam Enzerink foto’s Trui Heinhuis

Rijpe blauwe bessen zijn het allerlekkerst zo uit het vuistje. Ivo Haaijer en Ruby Stekelenburg van Pluktuin Welig demonstreren het met plezier en ritsen een handvol van verschillende struiken. “Er kan natuurlijk niets op tegen vers van de struik, nog warm van de zon”, zegt Ivo. “Zo’n melange geeft dan de beste smaakbeleving.” Wie blauwe bessen alleen kent uit de supermarkt, is voorgoed verwend na een bezoekje aan de Lochemse zelfplukkerij. Donkerblauwe knoeperds zo groot als kruisbessen zijn heerlijk zoet en sappig. Grijsblauwe kleintjes formaatje aalbes zijn knapperig en friszurig. Het is verleidelijk om na een eerste plukronde direct een nieuw bessenbakje te halen bij het houten verkoophuisje. Ruby: “Soms vragen bezoekers hoe je kunt zien of een bes rijp is. ‘Gewoon proberen’, zeggen we dan. Vaak zijn ze heel verrast dat ze hier gewoon mogen proeven.

 

 

 

 

 

Dit is een exclusief artikel...

Abonneer je nu op Buitenleven om verder te lezen.

  • Uit het magazine