Deze zomerse, verfrissende quinoasalade is licht maar voedzaam en kan warm of koud worden geserveerd. Je kunt hem ook nog een beetje opsmukken: serveer hem met knapperige blaadjes little gem die je als lepels kunt gebruiken, verkruimel er wat feta over of serveer er wat humus of een andere romige dip bij, en wat plakjes rijpe avocado.

quinoasalade voor 2–4 personen

125 gram quinoa
250 ml water
200 gram tuinbonen uit de diepvries
1 granaatappel
4 dunne lente-uitjes
zout

voor de dressing

1 el bruinerijstazijn
1 el mirin (zoete rijstwijn)
2 tl verse munt

Spoel de quinoa in een zeef onder de koude kraan af en doe hem dan met het water in een steelpan. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en laat het ca. 15 minuten op laag vuur zachtjes koken tot al het water is verdampt en de quinoa luchtig is. Kook intussen de tuinbonen 2–3 minuten in kokend water waarin ze net onderstaan. Giet ze af en zet ze snel onder koud water om ze te laten afkoelen. Duw ze indien nodig met je vingers uit de grijze velletjes, zodat de felgroene bonen die erin zitten tevoorschijn komen.

Hak de munt fijn en meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Schenk over de bonen en zet opzij. Snij de granaatappel overdwars doormidden. Hou een helft met het snijvlak naar beneden boven een kom en klop er met een houten lepel tegenaan zodat de pitjes loslaten; herhaal dit met de andere helft. Snipper de lente-uitjes fijn, doe de tuinbonen, granaatappelpitjes en lente-uitjes bij de quinoa en voeg zout naar smaak toe.

Dit recept komt uit het boek 30 minuten vegetarisch door Rose Elliot, van Kosmos Uitgevers, € 19,95. http://www.kosmos.nl/

Review deze post