Als je rabarber geplant hebt in je moestuin, net als Ine van Mierlo, is het nu ongeveer de tijd om te oogsten. Wat dat betekent? Rabarbertaart natuurlijk! Ine deelt haar lievelingsrecepten met groenten en fruit uit eigen moestuin graag met Buitenleven. Zo ook haar recept voor rabarbertaart met witte wijn.

Is rabarbertaart gezond?

Rabarber wordt nog niet zo lang in Nederland geteeld, pas sinds 1900 wordt de steelgroente geplant en geoogst hier. Ja, ook al doet rabarber het goed in zoete gerechten zoals rabarbertaart, het is een groente. Een hele gezonde zelfs. Rabarber heeft een hoog vezelgehalte, is rijk aan ijzer en is een vitamine C bommetje. Of rabarbertaart gezond is? Niet echt natuurlijk, maar er zit wel iets gezonds in! En het is ook nog eens heel lekker, dus tijd om te keuken in te gaan.

recept rabarbertaart met witte wijn
Van rabarber is alleen het onderste gedeelde van de stengel eetbaar.

Dit heb je nodig voor de rabarbertaart

  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 65 g suiker
  • Beetje geraspte citroenschil
  • 65 g koude boter
  • 1,5 kg rabarber in stukken en goed gewassen
  • 250 g suiker
  • 14 g vanillesuiker
  • 35 g maizena
  • 6 el witte wijn
  • 5 eiwitten

Je kunt het bruine laagje ook met een crème brûlée brander maken.

Bereiding

Zeef de bloem en de bakpoeder en maak in het midden een kuiltje. Voeg hier 65 g suiker, het ei en de geraspte citroenschil aan toe en meng het geheel tot je een dikke massa hebt. Snij de koude boter in stukjes en meng dit met de massa en kneed het tot een glad deeg. Hierna 30 minuten op een koele plaats wegzetten. Verwarm de oven voor op 200 °C, vet een taartvorm van circa 24 cm goed in en bekleed het met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork meerdere gaatjes in de deegbodem. Bak de bodem in 20-25 minuten gaar.
Meng dan de stukken rabarber met de 250 g suiker en de vanillesuiker en laat het even intrekken in een pan. De rabarber mag niet uit elkaar vallen. Doe de rabarber dan in een platte, afgedekte schaal en laat de suiker 5 min inwerken. Meng de maizena met de witte wijn en bind de rabarber ermee. Dan is het tijd voor de topping. Mix de eiwitten geleidelijk met 250 g suiker goed stijf. Schep de afgekoelde rabarber op de taartbodem en verdeel, garneer een dikke eiwitschuimlaag over de taart en gril de taart in de oven tot de rabarbertaart een mooie goudbruine laag heeft. Veel plezier en smakelijk!

Benieuwd naar meer recepten uit Ine’s moestuin? Bekijk ze hier allemaal.

5/5 - (1)