Groenten en fruit uit eigen tuin, dat is het idee van Ine van Mierlo. Ze onderhoudt haar eigen moestuin en deelt met ons leuke recepten gemaakt van de opbrengst. Deze keer: een lekkere American cheesecake voor in de winter!
Sap van frambozen of bramen
Ine: “Deze American cheesecake past bij zowel thee als koffie. Het is een mooi taartje om eventueel sap van diverse vruchten als frambozen of bramen (wat je nog in de diepvries hebt liggen) in te verwerken. Je maakt het recept en net voordat de taart de oven ingaat, marmer je het door jou gekozen sap erdoorheen. Prachtig!”
Dit heb je nodig voor de bodem
- 150 g bloem
- 40 g suiker
- Schepje (ca. 7 g) vanillesuiker
- 100 g koude boter, in blokjes
- Springvorm Ø 28 cm
- Olie om in te vetten
Dit heb je nodig voor de vulling
- 250 g zachte boter
- 150 g suiker
- Schepje (ca. 7 g) vanillesuiker
- 7 eidooiers (bewaar de eiwitten in een aparte schaal)
- Snufje zout
- Rasp van 1 (bio)citroen
- 3 el. citroensap
- 1 kg magere kwark
- 1 zakje kwarktaartmix
- Sap van frambozen, bramen of andere bosvruchten
Zo maak je de American cheesecake
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Meng de bloem met de suiker en de vanillesuiker en voeg daarna de koude boter toe. Meng het tot een gladde bol deeg.
- Rol het deeg uit tot een lap en bekleed er de ingevette springvorm mee.
- Nu ga je verder met de vulling. Meng de zachte boter met de suiker en de vanillesuiker door elkaar.
- Splits de 7 eieren en meng het eigeel door de mix van boter en suiker. Bewaar het eiwit in een aparte schaal voor later.
- Voeg het zout, de citroenrasp en het citroensap toe en meng het geheel goed.
- Meng er vervolgens de magere kwark doorheen en dan nog het zakje kwarktaartmix. Zorg dat er geen enkel klontje in zit, dit trekt niet meer weg met bakken en smaakt echt niet lekker.
- Klop nu (snel) de eiwitten stijf en spatel ze er rustig doorheen, zodat je niet alle lucht er uitklopt.
- Meng op het allerlaatste het vruchtensap er luchtig doorheen, zodat een marmer ontstaat.
- Verdeel de kwarkmassa over de deegbodem en strijk de bovenkant glad.
- Plaats de taart in een voorverwarmde oven en bak 70 minuten. Is de tijd verstreken, laat de taart dan in de uitgeschakelde oven staan met de ovendeur op een kier. Na nog eens 45 minuten wachten kun je de American cheesecake er rustig uithalen.
Tip: na een nachtje in een koude koelkast smaakt de cheesecake nog lekkerder. Zeker met een dotje slagroom on the side!