Samen met haar gezin houdt Ine van Mierlo een biologische moestuin. Deze keer legt ze lezers van Buitenleven uit hoe je appeljam met munt maakt. Ook heerlijk op een pannenkoek of als taartvulling.

Samen in bloei

Dankzij het extreem warme weer zijn er veel goede appels en staat de munt er mooi bij. Deze combinatie is een kwestie van timing, want meestal is het zo dat wanneer de appels goed zijn, het muntseizoen al voorbij is. Dit jaar valt de bloei mooi samen. Alle reden voor Ine om haar recept voor appeljam met munt te delen.

Kies de munt en de appels

Sommige mensen zweren bij verse munt, maar voor Ine is er weinig verschil. “Andere jaren gebruikte ik munt uit de vriezer, want je kunt munt goed invriezen. De smaak blijft hetzelfde, hij is alleen iets donkerder van kleur”, vertelt ze. “Bevroren munt hoef je niet te hakken, want de structuur is zo veranderd dat de munt afbrokkelt.”
“Appeljam met munt is een Duits recept, heb ik me laten vertellen. Daar zie je deze jam in ieder geval meer dan in Nederland. Het recept heb ik dan ook uit Duitsland. Het mooie van de jam is dat je er bijna elke appel voor kunt gebruiken. Mocht je een minder sappige soort hebben, voeg dan wat appeldik, appelsap of water toe, zodat het mengsel in ieder geval vocht heeft en het niet op de bodem aankoekt of verbrandt.”

Dit heb je nodig:

  • Een algemeen jamrecept
  • Appels volgens recept
  • 25 g munt, gehakt
  • Geleisuiker volgens recept
  • Goed gereinigde glazen potten met deksel

Zo maak je appeljam met munt:

  • Volg de aanwijzingen van het jamrecept en gebruik dit als basis. Mogelijk vind je ook een recept op de verpakking van de geleisuiker.
  • Stoof de appels 10-15 minuten.
  • Voeg 25 g gehakte munt toe en laat dit 4 minuten trekken. Zo kan de munt haar smaak afgeven.
  • Doe de jam in de glazen potten en draai het deksel er goed op.
  • Plaats de potten minstens 30 minuten ondersteboven en de jam is klaar.

Smaaktip

Voor een extra herfstig effect, kun je ervoor kiezen kaneel, steranijs of kardemom toe te voegen aan de appeljam met munt. Doe dit niet als je liever die frisse appel-muntsmaak wilt behouden.

Lees meer over de moestuin van Ine van Mierlo.

Review deze post