Tuinierster Ine van Mierlo houdt van haar moestuin en haalt er veel verse producten uit. Ze kijkt elk jaar uit naar het moment dat ze haar eigen asperges kan steken. Ine deelt haar favoriete moestuinrecepten met Buitenleven, het deze keer drie originele recepten met asperges, het witte goud. Probeer de aspergetaart uit de pan, aspergeburgers voor op de barbecue of aspergeragout.
Witte en groene asperges
In Nederland en ons omringende landen worden vaak witte asperges gegeten. Groene hebben we ook, maar die beslaan slechts 3% van de teelt. Best weinig dus. De witte worden niet voor niets het witte goud genoemd: ze zijn enorm populair maar ook prijzig. Ieder voorjaar is het weer zover, dan ontspruiten ze in groten getale uit de aspergebedden. Omdat ze onder de grond groeien en dus geen zonlicht hebben gezien, zijn ze wit gebleven. De groene zijn jonge scheuten van de aspergeplant en kunnen lichtzoet zijn van smaak.
1. Recept: aspergetaart
Benodigdheden voor aspergetaart voor vier personen
- 4 aardappelen, geschild
- 1 winterwortel, geschild
- 1 middelgrote courgette
- 150 g verse spinazie
- 250 g witte asperges, geschild
- 8 eieren
- 1 liter zonnebloemolie
- Handvol tijmblaadjes
- Peper en zout naar smaak
- Een lege yoghurtemmer
Zo maak je de aspergetaart
- Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan of lage soeppan op middelhoog vuur.
- Snijd de aardappelen en de wortels in dunne plakken en schuif ze in de zonnebloemolie. Voeg daarna de tijmblaadjes toe.
- Snijd de asperges in stukken van 1 cm en voeg die ook toe aan de pan met olie.
- Als laatste snijd je de courgette in dunne plakken en voeg je deze bij de andere groente in de pan.
- Bak de groente vervolgens gaar, dit duurt circa 10-15 min. De groenten zijn gaar wanneer ze een beetje glazig worden.
- Giet de groenten af; dit gaat het beste boven een pan met een vergiet erbovenop. Laat goed uitdruppen. De olie giet je later over in een lege yoghurtemmer en kan bij het afval.
- Klop in een bak de eieren los met peper en zout naar smaak.
- Meng de uitgedrupte groenten nu met de eieren en de spinazie door elkaar en voeg het geheel weer in de koekenpan.
- Laat de taart op laag vuur verder garen. Doe dit met een deksel erop en zonder te keren.
- Stort de aspergetaart op een mooie plank en snijd punten in de gewenste grootte.
Serveertips voor je aspergetaart
Deze aspergetaart kun je zowel warm als lauwwarm eten. Lekker om erbij te serveren zijn een knapperige salade, een schepje crème fraîche met kruiden en versnipperde kruiden. De taart is zowel als lunchgerecht als avondmaaltijd geschikt. Snijd je hem in kleinere stukjes dan heb je ook een heel lekker borrelhapje. Past goed bij een wijntje of een biertje.
2. Recept met asperges: aspergeburger
Dit heb je nodig voor zes aspergeburgers
- 10 stengels bieslook in kleine stukjes
- 0,5 bosje gehakte peterselie
- 0,5 tl gemalen komijn
- 0,5 tl kerriepoeder
- 400 g kikkererwten (blik)
- 100 g gekookte asperges in stukjes
- 12 gekookte asperges, door de helft
- 240 g blik linzen of andere peulvruchten
- Peper en zout
- 3 el meel
- Meel voor op het werkblad
- Optioneel: 6 plakken (vega)ham, 6 plakken kaas, hamburgerbroodjes, sla, gekookt ei, saus naar keuze, bijvoorbeeld Hollandaise of ketchup
Bereiding van de aspergeburger
Meng alle ingrediënten, op het meel en de halve asperges na, goed door elkaar. Vermaal alles met een staafmixer, maar niet te fijn. Er mogen best stukjes zichtbaar zijn. Strooi wat meel op de werkbank en vorm met je handen hamburgers. Bak ze op een barbecue of in de pan bruin. Leg vervolgens naar wens op elke hamburger een plakje (vega)ham, vier aspergehelften en daar bovenop een plakje kaas. Heeft je barbecue een deksel, gebruik deze dan om de kaas lekker te laten smelten. Houd het allemaal goed in de gaten, want met deksel gaat het hard! Je kunt ze met of zonder hamburgerbroodje eten, net wat je lekker vindt. De aspergeburgers passen goed bij aardappelsalade en een droge witte wijn.
3. Recept: aspergeragout
Benodigdheden voor de aspergeragout
- 4 middelgrote asperges, geschild en beetgaar gekookt en in stukken van 1 cm
- 3 dl warm kookvocht van de asperges
- 50 g patentbloem
- 60 g boter
- 1 gesnipperde middelgrote ui
- Verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld bieslook, peterselie, selderij
- 1 dl warme groente- of runderbouillon
- Peper en zout
- Optioneel: blokjes ham, krokante stukjes parmaham of plakje streaky bacon
Zo maak je de aspergeragout
- Doe de boter in een hoge pan en laat smelten. Niet laten kleuren, omdat je een lichte ragout wilt hebben. Voeg de uitjes toe en fruit deze kort aan. Bij de bereiding van een roux kun je het beste een spatel gebruiken.
- Voeg nu in één keer de bloem erbij en roer met de spatel tot het een bal vormt. Blijf de roux zacht verwarmen zodat hij gaar wordt. Laat het mengsel vervolgens goed afkoelen, want dan is de bindkracht van de roux beter. Wanneer de roux niet voldoende is afgekoeld, is er ook meer kans op klonten. Dan vermindert de bindkracht en je krijgt een taai mengsel.
- Zodra de roux is afgekoeld, meng je de helft van het warme vocht (bouillon en kookvocht) erdoor met een garde. Plaats daarna de pan op het vuur en terwijl het mengsel doorkookt en dus bindt, voeg je de rest van het vocht geleidelijk toe. Kijk steeds naar de dikte, het mengsel moet een mooie ragoutdikte hebben.
- Voeg nu de gesneden kruiden toe en daarna de gesneden asperges. Deze laat je warm worden in de saus. Roer niet te veel meer, anders gaan de asperges stuk. Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.
- Serveertip: de aspergeragout is lekker met een bladerdeeg envelopje of het meer traditionele pasteibakje. Op een geroosterd broodje is deze ragout natuurlijk ook lekker. Naar wens kun je de ragout nog decoreren met blokjes ham of bacon, of wat achtergehouden kruiden en/of aspergestukjes. Een heerlijk lunchgerecht!
Tip: wie meer inspiratie wil met groenten en kruiden uit de (eigen) moestuin, kijkt eens op onze receptenpagina.