Verkoeling op een stokje, dat is de beste zomerse traktatie. Deze ijsjes van bosbessenyoghurt maak je gemakkelijk zelf.
Voor het yoghurtijs:
½ vanillestokje
100 ml water
65 gram kristalsuiker
1 el honing
300 ml Griekse yoghurt
100 ml melk
Voor de bosbessenpuree:
50 gram gepureerde bosbessen
1 tl water
1 tl poedersuiker
Snij het vanillestokje overlangs doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en het stokje in een pan en voeg het water, de suiker en de honing toe. Breng het geheel aan de kook en laat het afkoelen. Verwijder het stokje en meng de yoghurt en de melk door de suikeroplossing. Meng de bosbessenpuree, het water en de poedersuiker. Druppel de puree in de vormpjes. Giet de yoghurt er voorzichtig bij, zodat de puree en de yoghurt niet te veel mengen. Zet de vormpjes ± 1 uur in de vriezer. Doe er voorzichtig stokjes in en zet ze een nacht in de vriezer. Hou de vormpjes kort onder lauw stromend water en haal de ijsjes eruit.
Dit recept komt uit het boek IJs – IJslolly’s, sorbet-ijs, granité, parfaits, semi-freddo van Karakter Uitgevers, € 19,95. In Buitenleven 5 staan nog drie ijslollyrecepten uit dit boek.