Bramen zijn gezond én lekker. Bovendien zijn ze in de zomer volop verkrijgbaar in de winkel. In augustus en september pluk je ze zelf: in de tuin, langs de kant van de weg of in het park. Ine van Mierlo is er ook fan van en ging aan de slag voor iets lekkers. Dat werden kleine bramentaartjes uit eigen keuken.
Bramen zijn gezond
Oké, soms zit er ineens een zure tussen. Maar heerlijke, grote, zoete bramen? Daar kun je geen genoeg van krijgen. Ze bevatten veel vitaminen waardoor ze onder andere goed zijn voor het immuunsysteem, de huid en een gezonde bloeddruk. Ook zijn ze het hele jaar te verkrijgen, zij het uit de diepvries. Nog net zo gezond en vooral handig als je buiten het seizoen een (feestelijk) gerecht wilt maken met bramen. Wist je dat bramen familie zijn van de framboos? Die twee zijn ook weleens gekruist, net als de naam: braambozen of frambramen heten die vruchten. Ine maakte haar kleine bramentaartjes met zelf geplukte bramen. Je begint met het maken van de taartbodems in kleine vormpjes.
Ingrediënten voor het bodemdeeg
• 125 g bloem
• 25 g suiker
• 1 schepje vanillesuiker of zakje van 7 g
• 1 eidooier
• 0,5 el melk
• Snufje bakpoeder
• 65 g boter
Zo maak je de bodem van bramentaartjes
- Meng alle ingrediënten, behalve de boter, in een kom.
- Voeg nu 65 g koude, in blokjes gesneden boter toe. Kneed het geheel tot een glad deeg en zet ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in stukken. Bekleed kleine taartvompjes met het deeg en zorg dat er nog een leegte overblijft. Plaats de vormpjes circa 12 minuten in de oven om af te bakken. Haal ze direct uit de vorm als ze uit de oven komen en laat afkoelen.
En dan nu de vulling
Voor de vulling heb je tal van mogelijkheden. Je kunt in je koelkast kijken wat je nog zou kunnen verwerken, zoals een laagje Griekse yoghurt, gesmolten chocoladereep of een schep lemon curd. Net wat je lekker vindt. Wil je een vulling maken van verse bramen, volg dan de volgende stappen.
Ingrediënten voor de vulling
• 2 el maïzena
• 1 el suiker
• 1 schepje eigen vanillesuiker of zakje van 7 g
• 1 bekertje crème fraîche
• 1 ei
• 3 el zelfgemaakte bramenlikeur of Kirsch
• 250 g verse bramen
• Optioneel: 1 schep bramenjam
• Optioneel: takjes munt
Zo maak je de vulling van bramentaartjes
- Roer de maïzena, suiker, vanillesuiker en crème fraîche in een pannetje door elkaar. Voeg het ei toe en breng het geheel, onder voortdurend roeren, aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de likeur toe. Meng weer goed en laat het mengel afkoelen.
- Was de verse bramen en laat ze uitlekken. Dep ze eventueel droog met een stuk keukenrol. Vervolgens meng je optioneel de bramen met een flinke schep bramenjam.
- Bouw nu de taartjes op door de vormpjes te vullen met jouw zojuist gemaakte vulling. Vul ze tot aan de rand. Leg het bramenmengsel erop zodat alle vulling bedekt is. Leg er ter garnering een takje munt of fijn gehakte munt bovenop en smullen maar!