Ine van Mierlo van Keuken en Tuin schrijft over haar (moes)tuin. Deze keer deelt ze een recept met ons waarbij niets uit de moestuin nodig is, maar waar we wel blij van worden: chocolade-truffeltaart.
Heb jij nog geen idee wat je voor dessert moet serveren deze feestdagen? Maak dan deze chocolade-truffeltaart. Van alleen al de naam loopt het water je in de mond, toch? Het is een heerlijk en luchtig chocoladetaartje dat perfect past na een feestelijk diner. Neem een kop koffie en een stuk van deze taart en daarna kan het natafelen beginnen. Succes gegarandeerd!
Deze ingrediënten heb je nodig voor de chocolade-truffeltaart (voor 6 personen):
Voor het biscuitdeeg
- 5 eieren
- 2 el water (lauw)
- 150 g suiker
- 100 g bloem
- 100 g maizena
- 50 g goede cacaopoeder
- 2 tl. bakpoeder
Voor de ganachevulling
- 50 ml room
- 10 g boter
- 100 g stukjes pure chocolade
Voor de slagroom
- Beetje basterdsuiker
- 125 ml (verse en opklopbare) room
Garnering buitenkant
- 250 ml room
- 200 g stukje pure chocolade
- Flink wat cacaopoeder voor de decoratie
Zo maak je het:
- Maak het biscuitdeeg gerust een dag van tevoren. Dan kan het lekker afkoelen en gaat het afmaken en vullen van de taart ook veel gemakkelijker. Bewaar deze basis in een trommel of dek af met folie. Ook de ganache en de garnering kun je het beste een dag van tevoren maken.
Biscuit
- Klop de eieren met het water schuimig en voeg daarna de suiker toe. Blijf kloppen tot het mengsel als een dik beslag van de gardes loopt. Zeef dan de bloem, maizena, cacaopoeder en bakpoeder en spatel dit rustig door het eimengsel. Giet het beslag in de vorm (24 cm diameter, ingevet en met bakpapier bekleed) en bak de taart in het midden van een voorverwarmde oven van 170 °C in 20-25 minuten gaar. De taart uit de vorm laten afkoelen.
Ganache
- Verwarm de room tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en roer er de boter en de pure chocolade doorheen tot je een mooi glad mengsel hebt. Laat dit afkoelen.
Garnering
- Verwarm de room zonder te koken en smelt hierin de chocolade, net zolang tot je weer een glad mengsel hebt. Laat dit afkoelen en klopt het de volgende dag even met een garde luchtig.
Taart afmaken
- Snijd de taart horizontaal door en klop de room met de basterdsuiker goed stijf. Daarna strijk je de ganache op de onderste laag van de taart en verdeel je de slagroom eroverheen. Leg de bovenste helft van de taart erop. Bestrijk nu alle kanten van de taart met het garneringsmengsel. Tot slot doe je flink wat cacaopoeder in een zeefje en bestrooi je de hele taart rondom.