“Zelf dacht ik altijd dat rabarber heel Nederlands was”, aldus Ine van Mierlo. Zij heeft een biologische moestuin die ze samen met haar gezin bijhoudt. Van de oogst maakt ze telkens een origineel recept. Misschien heb je hem al in supermarkt zien liggen: rabarber. Ine maakt er deze keer rabarberdressing van.

Rabarber

Ine vertelt: “Ik weet niet beter dan dat ik ben opgegroeid met rabarber. En ja, net als bijna alle kinderen vond ik die draadjes erin niet lekker. Bovendien was het vaak veel te zoet, omdat er een heleboel suiker bij werd gedaan.” Dat doet ze zelf niet. “Ik zoet het met verse aardbeien. Ziet er voor kinderen ook gelijk aantrekkelijker uit.”

Aziatische roots

“Wij wonen in het grensgebied met Duitsland en die streek staat bekend om de kweek van rabarber en tal van recepten daarmee. Maar het is een van oorsprong Aziatische groente”, weet Ine. Rabarber is vanwege het foliumzuur goed voor zwangere vrouwen. En de groente biedt veel mogelijkheden. Door de stevigheid is het erg geschikt voor taarten of jams. Flinterdun gesneden door de lentesalade is ook heel verfrissend zurig, maar vooral knapperig.

Dit heb je nodig:

  • Tien stengels rabarber
  • 100 ml honing of agavesiroop
  • 250 ml natuurazijn
  • Peper en zout

Zo doe je het:

  1. Snijd de stengels rabarber in blokjes van 4 cm en voeg ze met een klein beetje water in een pan. Kook ze kort, circa 5 minuten.
  2. Haal van het vuur en laat de rabarber met het deksel erop 10 minuten staan. Het mengsel is goed wanneer het uit elkaar valt zodra je roert.
  3. Schep het mengsel in een zeef waar een bak onder staat en laat uitlekken. Je krijgt dan een mooie roze vloeistof.
  4. Voeg peper en zout bij de vloeistof en 100 ml (biologische) honing of agavesiroop. Meng dit goed met een garde.
  5. Voeg nu de natuurazijn toe. Klop tot je een mooie, homogene substantie en een prachtig gekleurde dressing hebt.

De dressing is op een koele plaats opgeslagen zeker zes tot twaalf maanden houdbaar.

Serveertip

Schenk het in een mooie fles en je heb een hele fijne toevoeging voor bij een salade van bijvoorbeeld gegrilde asperges. Ook al zo’n mooi lenteproduct. Gegrilde groenten en deze rabarberdressing zijn een ontzettende lekkere combinatie. Een ander idee is de dressing mengen met gepureerde en gezeefde aardbeien voor een zoetere smaak. Leve de lente!

Review deze post