Haagse Hopjes zijn comfortsnoep met een mooi verhaal. Je kunt ze gemakkelijk zelf maken. Maar neem wel ff de tijd…

Als inwoner van Den Haag wilde ik ze heel graag eens zelf maken: Haagse Hopjes. En het recept bleek kinderlijk eenvoudig. Dat fix ik even, dacht ik. Ik mikte de ingrediënten in een pannetje en sloeg aan het roeren. En roeren, en roeren…Uiteindelijk duurde het anderhalf uur voor de hopjesbrij zo dik was dat het proeflepeltje op het aanrecht hard genoeg werd. Pffft. Een recept om een krantje (of twee) bij te lezen. Maar wel blijven roeren, want het resultaat is het waard… Lekkerrrr!

Hopjeshistorie
Het Haagse Hopje werd genoemd naar de Haagse baron Hendrik Hop (1723 – 1808), oud gezant van de Staten van Holland, die aan het Lange Voorhout 92 woonde en verslaafd was aan koffie. Op een avond liet hij zijn kop koffie met suiker en room op de kachel staan en de volgende ochtend waren de restjes versmolten tot een smakelijke karamel. Dat vond de baron ook. Toen hij op doktersadvies de koffie moest laten staan, zocht hij zijn toevlucht bij de onderbuurman, een bakker die de koffiebrokken wel voor hem wilde maken. De ‘brokken van baron Hop’ kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes. En ze werden een hit. Niet alleen in Nederland: de Hopjes werden ook geëxporteerd naar Europese vorstenhuizen, naar de tsaren in Sint-Petersburg en naar Nederlands-Indië.

(hopje 3shot 620Het snijden van de hete hopjesmassa viel niet mee. De lange stroken leken wel palingen! Uiteindelijk heb ik er stukjes van geboken. Dat ging een stuk gemakkelijker.)

Recept

Ingrediënten:
150 ml koffie
500 gram suiker
200 gram stroop
125 ml slagroom
100 gram boter

Bereiding: Breng de koffie aan de kook, voeg alle ingrediënten toe en laat op laag vuur zachtjes inkoken (onder regelmatig roeren). Giet de massa op een ingevette bakplaat (of op bakpapier), snijd in blokjes en laat  hard worden.

hopje2620

2.8/5 - (5)