Ine van Mierlo runt met haar gezin een biologische moestuin. Ditmaal heeft ze een recept met kweeperen. Hoe maak je daar snoepjes van?

Veel appels en peren

“Ook al lijkt het voor mij alsof we de herfst overslaan en gelijk van de zomer naar de winter gaan – het is toch echt het seizoen van de appels en de peren”, volgens Ine. “Heerlijk, want het vorige seizoen was alle bloesem bevroren en hebben we de lekkere recepten voor deze vruchten in de koelkast moeten zetten. Hoe anders is het dit jaar: veel appels en peren.”

Kweeperensnoepjes

De kweepeer is geen Hollands gewas, maar vindt zijn oorsprong in het zuiden van Europa en in Japan. Door de extreem hete zomer zijn er veel kweeperen. Ine: “Kweeperen tref je aan in peer- en in appelvorm en je kunt ze niet zo eten. Daar zijn ze veel te hard en te zuur voor. Wel worden ze zoals veel vruchten verwerkt in jams, gelei, marmelade, likeur en dergelijke. Een vorm die minder gemaakt wordt en ik nog nooit in een winkel heb gezien, is kweeperenpasta. Het is een flink werkje, maar dan heb je een massa waar je blokjes van snijdt en door de (poeder)suiker kunt rollen. Een soort van snoepjes à la Turks fruit.”

Door de extreem hete zomer zijn er veel kweeperen.

Door de extreem hete zomer zijn er veel kweeperen.

Dit heb je nodig

Je wilt een mooi kweeperensnoepje zonder conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Dus slechts de volgende ingrediënten heb je nodig voor dit Spaanse recept.

• 2 kg kweeperen
• Circa 2 kg suiker of poedersuiker

Zo maak je kweeperensnoepjes

• Was het dons van de vruchten en verwijder de steel en het kontje.
• Snijd de peer in kwarten, zodat je straks de klokhuizen makkelijker kunt verwijderen.
• Kook de peren tot ze zacht zijn in water, zodat de peren circa 4 cm onder water staan.
• Laat alles een beetje afkoelen, dan kun je gemakkelijk het klokhuis er uithalen. Van het overgebleven vocht kun je heel mooi kweeperengelei maken.
• Pureer de peren door de passe-vite (roerzeef) en doe dit vruchtenmengsel in een pan met dikke bodem.
• Voeg de suiker toe en laat het geheel lang inkoken tot er een dikke pasta ontstaat. Blijf een halfuur goed roeren om aanbranden te voorkomen.
• Stort hierna het mengsel in een vierkant bakblik. Plakt het nog of is het niet stevig genoeg? Dan is het niet voldoende ingekookt; kook het nog wat langer door.
• Is het mengsel afgekoeld en opgestijfd, dan snijd je er mooie blokjes van. Rol ze door de (poeder)suiker en je snoepjes zijn klaar. De kweeperensnoepjes zijn afgesloten zeker een paar maanden houdbaar.

2.2/5 - (8)