De ‘r’ zit in de maand en dus kunnen we weer naar hartelust mosselen eten! Aan mosselspiesjes met Zeeuws spek en zeekraal bijvoorbeeld.

Hoofdgerecht (4 personen)
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten mosselspiesjes

1 kilo Zeeuwse mosselen
250 gram mosselgroenten
100 ml witte wijn
500 gram krieltjes
500 gram zeekraal
12 plakjes Zeeuws spek
250 gram kerstomaatjes
sap van een ½ citroen
100 ml extra vierge olijfolie
extra nodig: lange spiesen

Bereidingswijze

Zet de mosselen onder water in de gootsteen en verwijder alle drijvende mosselen. Doe de groenten en de wijn in een ruime pan en schep de mosselen er met een schuimspaan bovenop. Kook ze met deksel op de pan in 4 minuten gaar. Schud regelmatig om. De mosselen zijn goed als alle schelpen openstaan. Giet ze af in een zeef en vang het vocht op. Kook de krieltjes 10 minuten in het mosselvocht op matig vuur. Giet ze af in een zeef en vang het vocht op. Laat het vocht in een steelpannetje inkoken tot er nog maar een bodempje van over is (4 eetlepels). Verwijder de houtige delen van de zeekraalstengels en was de zeekraal kort. Kook de zeekraal in een ruime pan met kokend water in 2 minuten beetgaar. Giet af en spoel met koud water na. Haal het mosselvlees uit de mosselschelpen en prik de mosselen samen met de plakjes Zeeuws spek op de prikkers.

Mix de gekookte krieltjes met de zeekraal en gehalveerde kerstomaatjes. Klop het vocht uit het steelpannetje in een kom samen met het citroensap en voeg de olijfolie er langzaam aan toe zodat een gebonden dressing ontstaat. Schep de dressing door de salade en verdeel over de borden. Verhit een grillplaat op hoog vuur en rooster hierop de spiesjes 1 minuut aan beide kanten. Serveer de mosselspiesjes op de salade en bestrooi met peper uit de molen.

Meer streekrecepten staan in Buitenleven nummer 6 (nu in de winkels!)

Door Jeroen van der Spek, Cyn Fernandius, Eke Marien, Bart Stuart

Review deze post