Deze plaatkoek met walnoten en honingkaramel is een echte verwennerij. De knapperige walnoten en de rijke honingkaramel zorgen samen voor een heerlijke smaakbeleving. Perfect voor een gezellige middag of speciale gelegenheid! Meer over het leven op de notengaard, lees je in het artikel in Buitenleven nummer 6.

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 g (volkoren)bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g roomboter
  • Snufje zout


Voor de bovenkant

  • 300 g walnoten
  • 150 g roomboter
  • 100 ml heldere honing
  • 115 g basterdsuiker
  • 1,5 el ongeslagen slagroom

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte en vet een vierkante bakvorm van 23 cm in. Beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
  2. Doe bloem, suiker, vanille-extract en zout in een keukenmachine en meng goed door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes, voeg toe en laat de machine draaien tot het een samenhangend deel wordt. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen.
  3. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm, druk het goed uit (het wordt een dunne bodem). Bak de bodem 12-14 min. tot de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  4. Meng ondertussen in een steelpan boter, honing en basterdsuiker. Zet op een laag vuur en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
  5. Breng het mengsel aan de kook, laat 3-4 min. koken. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom en de noten toe. Roer alles goed door elkaar. Schep het mengsel meteen over de afgekoelde bodem en verdeel het er gelijkmatig over.
  6. Zet de vorm in de oven (180 °C) en bak nog eens 22-25 min. tot de walnoten kleuren. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen in de koelkast. Snijd de koek in kleine vierkanten voor het serveren.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven

Deel dit bericht

3.6/5 - (20)