In haar biologische moestuin, die ze samen met haar gezin onderhoudt, ontdekt Ine van Mierlo altijd iets nieuws. Ze maakt van de oogst de meest originele recepten. Deze keer rozenwater. “Naast de sierwaarde en de geur van de roos, kun je daar ook rozenwater van maken”, vertelt Ine. Lees snel verder hoe je dit zelf maakt.
Rozenwater
“In de tuin hebben we eigenlijk alleen maar dingen gepoot en gezaaid die iets opleveren”, zegt Ine. “De ene struik zorgt voor vruchten, een andere voor noten. Bloemen die geuren of mooi staan in de vaas en groenblijvers voor in de bloemstukken. Rozen hebben we ook en naast de sierwaarde en de geur, kun je daar ook rozenwater van maken.”
Multifunctioneel
“Je kunt rozenwater op meerdere manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als gezichtsverzorging, in het huishouden en in de keuken. Of als tonic voor je gezicht, omdat het een zuiverende werking heeft. Ook kun je een scheutje in het strijkwater doen voor heerlijk geurende lakens. Wie wil dat nou niet? In de keuken kun je rozenwater gebruiken om over een fruitsalade te sprenkelen of een paar druppeltjes voor in het koekjesdeeg.”
Dit heb je nodig:
- Twee volle handen rozenblaadjes (250 gram)
- 300 ml gedistilleerd water (eetbare variant te koop bij apotheek) of zuiver bronwater
- Pan van roestvrij staal, waar een rooster op de bodem past
- Rooster
- Trechter of zeef
Zo doe je het:
- Plaats het rooster in de pan en zet daar een (glazen) hittebestendige schaal op.
- Giet het gedistilleerde water in de pan en breng dit aan de kook, met deksel. Leg de deksel omgekeerd op de pan en leg er dan ijsklontjes op. Het verdampte water raakt de koude deksel en koelt dan sneller. Het water dat in de schaal wordt opgevangen, is dan het water dat je gebruikt voor je rozenwater.
- Voeg aan dit vocht de gewassen rozenblaadjes toe en breng dit aan de kook. Kookt het? Zet de warmtebron uit en laat de blaadjes 2 uur weken.
- Giet het water door een trechter of zeef in een mooi flesje en bewaar in de koelkast.