Een echte klassieker is altijd goed: een tulband. Lekker voor gasten met de kerstdagen of gewoon als troostvoedsel tijdens een koude, druilerige dag. Eigenlijk heb je niet eens een excuus nodig om deze heerlijke cake te eten.

Dit heb je nodig

De tulband valt bij bijna iedereen wel in de smaak. En terecht, zeker met dit originele recept. De cake is ook makkelijk aan te passen aan het seizoen; versier hem met sneeuw (poedersuiker), kerstchocolade of allerlei gekleurde eetbare parels. Voor het basisrecept van de tulband heb je het volgende nodig:

  • 175 g witte basterdsuiker
  • 150 g zachte boter + beetje voor in de vorm
  • 4 eieren
  • Citroenrasp van 0,5 citroen
  • 250 g bloem gezeefd + beetje voor in de vorm
  • 1 tl bakpoeder
  • Tulbandvorm

Tulband cake
Met een tulband zit je altijd goed, bijna iedereen vindt het lekker.

Zo maak je de tulband

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulbandvorm met een beetje boter in, bestrooi dit met bloem en klop het overtollige bloem er af. Klop de witte basterdsuiker en de zachte boter net zolang totdat je een wit mengel hebt. Voeg dan een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe wanneer het vorige ei er helemaal doorheen is geklopt en opgenomen. Spatel daarna de citroenrasp er doorheen. Meng de bloem en het bakpoeder  en spatel dit ook door het botermengsel. Schep het voorzichtig in de tulband en klop met de vorm even op het aanrecht. Bak de tulband in de voorverwarmde oven in circa 30 min. goudbruin.

Tulband recept
Met gesuikerde cranberry's en glazuur krijgt de tulband een echt kerstsfeertje.

Meer recepten

Heb je de smaak te pakken en wil je lekker verder kokkerellen? Maak eens deze speculaasbonbons. Of misschien heb je meer zin in iets hartigs, zoals deze winterse erwtensoep met rundvlees.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
5/5 - (2)