Moestuinliefhebster Ine van Mierlo houdt samen met haar gezin een biologische moestuin. Van de oogst maakt ze de origineelste recepten. In deze tijd van het jaar is er geen oogst, daarom serveert ze de Buitenleven-lezers deze keer kozak, een Twentse lekkernij.

Dit heb je nodig

Een originele Twentse kozak is vaak rechthoekig met een buitenzijde van gesmolten chocolade. In de opgerolde koek vind je een vulling van jam en slagroom of marsepein. In dit recept is gekozen voor een slagroomvulling.

  • 20 g gesmolten roomboter
  • 3 eieren
  • 70 g kristalsuiker
  • 50 g bloem, gezeefd
  • 10 g maïzena
  • 125 ml slagroom
  • 1 potje frambozen- of aardbeienjam
  • 1 reep melkchocolade
  • poedersuiker
  • bakpapier
  • bakblik

Zo maak je Twentse kozak

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Smelt de boter en zet even opzij. Bekleed alvast het bakblik.
  • Splits de eieren (bewaar ook de dooiers) en klop de eiwitten met de kristalsuiker tot een stevig schuim. Het mengsel is pas goed wanneer het glanst en de pieken blijven staan.
  • Klop apart ook de eidooiers los en schep ze heel voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Spatel eerst de gezeefde bloem en de maïzena door het mengsel en daarna de gesmolten boter. Dit luchtige mengsel verdeel je over een met bakpapier bekleed bakblik, zodat een circa 1 cm dikke laag ontstaat.
  • Plaats het bakblik circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Houd het baksel goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de plaat uit de oven en bestrooi hem met poedersuiker. Keer het bakblik daarna om boven een schone theedoek, verwijder het bakblik en laat afkoelen.
  • Verwarm ondertussen de jam op een laag pitje. Klop ook de slagroom met een klein beetje suiker tot een stijf mengsel.
  • Is het baksel afgekoeld, verwijder dan het bakpapier en besmeer de plak met de warm gemaakte jam en de opgeklopte slagroom.
  • Rol de plak voorzichtig maar strak op met de kortste kant aan de open uiteinden.
  • Leg de rol op bakpapier, vouw dit goed dicht en laat ruim 30 minuten opstijven in de koelkast. Smelt ondertussen de chocolade.
  • Tot slot snijd je plakken van de rol en je besmeert deze aan beide kanten met de gesmolten chocolade.
kozak

Variatietip

Ga voor een andere vulling en kies aardbeienmousse en roze marsepein als vulling met witte chocolade op de plakken. Ook lekker: een sinaasappelbavarois met sinaasappelkruisbessenjam en pure chocolade. Varieer en ontdek je favoriete kozak!

4/5 - (9)