Prei uit eigen moestuin
Al enige tijd is er in de moestuin prei te oogsten. Met deze dankbare groente kun je alle kanten op, bijvoorbeeld in een grote pan ouderwetse erwtensoep. Mocht je een flinke oogst hebben, dan kun je de prei heel eenvoudig invriezen. Snijd in ringen, blancheer ze twee minuutjes en maak zakjes voor in de diepvries. Als je gaat koken hoef je alleen maar een zakje uit de vriezer te halen; ontdooien is niet nodig.
Erwtensoep zonder vlees
In dit recept zit geen varkensvlees. Voor veel mensen is dit ondenkbaar, want erwtensoep zonder varkensvlees is als vloeken in de kerk. Toch is deze vegavariant net zo lekker. Het recept is verder vrij simpel, maar blijft – zeker op koude en gure dagen – een echte klassieker.
Dit heb je nodig voor de erwtensoep
Voor een flinke pan vegetarische erwtensoep voor 4-6 personen, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 vegetarische rookworst
- 500 g spliterwten
- 1 knolselderij (het blad wordt ook gebruikt)
- 2 grote preien
- 1 winterwortel
- 3 aardappels
- 2 bouillonblokjes
Zo maak je vegetarische erwtensoep
- Was de spliterwten goed en zet ze op met 3,5 liter koud water.
- Laat nu de soep minimaal 2 uur zachtjes koken.
- Snijd ondertussen de groenten en bewaar het blad van de selderij.
- Voeg na 2 uur de gesneden groenten en het selderijblad toe aan de soep en laat dit ook een poos, circa 15 minuten, meetrekken.
- Snijd de vegetarische rookworst in schijfjes en verwarm ze als laatste zo’n 5 minuten mee in de soep. De worst kan ook in zijn geheel erbij, maar houd dan rekening met een langere verwarmingstijd.
- Voeg tot slot naar smaak de bouillonblokjes en/of zout toe. Laat nog even goed doorwarmen en serveer.
De erwtensoep is lekker met een snee roggebrood met boter en/of belegen kaas. Smakelijk!