Wil je een keer wat anders maken van de mooie bloemenschermen van de vlierstruik dan vlierbloesemsiroop of vlierbloesemgelei? Dan is dit misschien een leuk recept voor je. Ine van Mierlo gaat aan de slag voor een vlierbloesemaperitief. “Niet dat de siroop en gelei niet lekker zijn hoor. Maar er zijn weer zoveel schermen, dit is gewoon wat anders.”
Dit heb je nodig voor twee flessen:
- 20 schermen waar volop uitgebloeide bloemen aanzitten
- 1,5 kg suiker
- 4 l warm water
- 3,5 limoenen, in stukken
- 2 l koud water
- 1,5 el. witte wijnazijn
Zo maak je het vlierbloesemaperitief
- Leg de vlierbloesemschermen buiten uit, zodat insecten die je hebt mee geoogst kunnen ontsnappen.
- Neem een grote bak of emmer. Er zijn speciale brouwemmers met een handig kraantje, maar een gewone emmer voldoet ook. Maak deze emmer goed schoon en spoel goed om met kokend water. De buitenkant drogen met een schone theedoek. Je wilt namelijk een gistingsproces starten en geen speelruimte geven aan andere bacteriën die dit proces mogelijk verstoren.
- Giet 4 l warm water en de suiker in de emmer en roer dit goed door elkaar. De suiker moet oplossen in het water.
- Zodra dat gebeurt is, voeg je de limoenen toe. Mocht je nu citroenen in huis hebben, dan kan dat natuurlijk ook. Maar doe er dan twee extra in, want limoenen zijn net iets zuurder.
- Voeg de schermen toe en roer goed zodat alle schermen ondergedompeld staan.
- Nu komen het koude water en de wijnazijn erbij. Meng het geheel weer goed en laat het vervolgens twee dagen staan. Om ervoor te zorgen dat er niks invalt of -vliegt kun je het beste een theedoek over de emmer leggen. Verder is het van belang dat de emmer niet te koud staat, omdat bij kou het gistingsproces niet op gang komt. Dus liever geen kelder of koelkast, maar kamertemperatuur.
- Na de twee dagen controleer je het gistingsproces. Dit kun je doen door te kijken of er schuimvorming is en door te ruiken (alcohol). Is het naar jouw mening goed, zeef het mengsel dan en giet de drank in de flessen. Is het volgens jou nog niet goed, laat het mengel dan gewoon staan en zet eventueel op een warmer plekje. De bubbels vormen zich in de fles.
- Na het bottelen kun je de flessen wel op een koele plek zetten, want het gistingsproces hoeft niet verder te gaan en dit drankje smaakt het beste als het lekker koel is. Heerlijk bij een feestje of op een mooie zomerdag!