Groene walnoten in de zomer
“Heerlijk zijn ze, de walnoten van onze walnotenboom die rond de herfst, winter noten geeft om te drogen”, zegt Ine. “Het jaar daarop hebben we dan een lekkere knabbel voor bij een glas rode wijn. Sfeertje compleet, zou ik zeggen.” Maar wil je nu eens een verrassende walnotenlikeur maken, dan is het begin van de zomer de beste tijd om ermee te beginnen. “Dan heb je na de zomer niet alleen lekkere walnoten, maar ook dit lekkere likeurtje voor bij de open haard! Wacht niet tot je in het najaar de walnoten hebt die we kennen. Walnotenlikeur maak je namelijk van de groene walnoten die in deze periode aan de bomen zitten of die al gevallen zijn.” Tip: pluk of raap ze met handschoenen aan, want je krijgt er anders flink wat donkere vlekken van op je handen. Ook wanneer je ze gaat snijden is het raadzaam dit met handschoenen aan te doen.
Ingrediënten voor de walnotenlikeur
- 350 g gewassen groene walnoten
- Rasp van halve citroen
- Eén kaneelstokje
- 110 g witte basterdsuiker
- 10 g vanillesuiker
- 300 ml wodka
Zo maak je de walnotenlikeur
- Snijd de walnoten in vieren of in schijfjes – de kleinste zijn het makkelijkst – en voeg ze samen met alle andere ingrediënten in een goed afsluitbare (weck)pot.
- Schud het geheel goed en zet de pot vier maanden op een plek rond de 18 °C. Probeer de pot elke dag te schudden en laat je niet afschrikken door de donkere kleur; dat hoort zo.
- Na de vier maanden zeef je de likeur door een kaasdoek. Proef of je hem lekker vindt. Zo niet, voeg dan een beetje suikersiroop toe. Wat witte basterdsuiker kan ook, maar die moet dan nog wel even oplossen.
Zin om meer te kokkerellen? Bekijk vele originele recepten en kies waar je zin in hebt!