Zopie, wie kent het nog? Het is een winters, vaak alcoholisch drankje. Zopie is een oud woord voor borrel of slokje. Wil je zelf een keer een ouderwetse zopie maken? Met dit eenvoudige recept heb je in een handomdraai een heerlijke winterdrank op tafel – of in een thermosfles voor tijdens het wandelen of schaatsen natuurlijk.
Koek en zopie
Vroeger werd zopie tijdens het schaatsen in kraampjes met koek (‘koek & zopie’) langs de kant aangeboden. Waar het voor de negentiende eeuw vooral bestond uit bockbier en rum, werd in de twintigste eeuw de punch meer in trek. Tegenwoordig worden meestal chocolademelk en glühwein aangeboden. Wil je zelf een keer een ouderwetse zopie maken? Met dit eenvoudige recept heb je in een handomdraai een heerlijke winterdrank op tafel – of in een thermosfles voor tijdens het schaatsen natuurlijk.
Dit heb je nodig voor zopie
- 1 liter bockbier
- Kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 2 schijfjes citroen
- 2 eieren
- 125 g bruine basterdsuiker
- 100 ml rum
Zo maak je het
Dit winterdrankje bereiden doe je in een handomdraai. Verwarm het bockbier met het kaneelstokje, de kruidnagels en de citroen in een pan. Kook dit ongeveer 20 minuten. Roer apart de eieren met de basterdsuiker door elkaar en voeg dit vervolgens al kloppend bij het hete biermengsel. Haal van het vuur af en voeg tot slot de rum toe. Smakelijk!
Zin in nog meer oer-Hollandse winterkost? Probeer eens erwtensoep met rundvlees!