Ine van Mierlo houdt samen met haar gezin een biologische moestuin. Ditmaal legt ze lezers van Buitenleven uit hoe je azijn maakt. Volgens haar moet goede azijn ‘een beetje branden in je neus’.

Slijmerige laagje op de azijn

Het levensmiddel azijn ontstaat als gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. De starter (ook wel moeder genoemd) is het slijmerige laagje dat op de azijn verschijnt. Deze azijnzuurbacterie zet in een periode van drie tot vier weken de ethanol om in azijnzuur. “Eten heeft voor veel mensen een verbindende factor, het brengt mensen samen”, vertelt Ine. “Dit recept over azijn maken, is daar een mooi voorbeeld van. Want wat is er nou leuker dan azijn maken met een starter die je krijgt van iemand die al azijn maakt? Zoals het bij mij ging.

Azijn maken kan echt iedereen, want je hebt naast de starter alleen nog een alcoholische drank nodig zoals wijn, bier of gegist vruchtensap. Of zoals ik hem heb gemaakt: met appelcider.”

Dit heb je nodig:

  • Mooie, grote glazen weckpot (andere materialen tasten de bacterie aan)
  • Starter/moeder (zoals ongepasteuriseerde, ongefilterde azijn, of mycoderma aceti via een wijnhandelaar of online)
  • Alcoholische drank naar keuze
  • Kaasdoek
  • Elastiek

Zo maak je de azijn:

  • Zorg ervoor dat de weckpot goed schoon is en doe de moeder erin. Zorg dat alle wanden van de pot zijn bedekt met de moeder.
  • Schenk de gekozen alcoholische drank erbij.
  • Dek de pot af, bijvoorbeeld met een stuk kaasdoek en een elastiekje. Ine gebruikte een weckpot en deksel (zonder ring) van haar schoonmoeder. Omdat het mengsel/proces zuurstof nodig heeft, haal je af en toe het deksel van de pot, zodat er lucht bijkomt. Met een kaasdoek is dat niet nodig.
  • Vermijd direct daglicht en zet de pot in een ruimte waarin de temperatuur rond 20 °C blijft.
  • Ruik na drie tot vier weken aan het mengsel of als je denkt dat de vloeistof goed is. De geur moet een beetje branden in je neus. Als het proces nog niet zover is als je zou willen, laat dan het mengsel weer even met rust, zodat het verder kan fermenteren.
  • Heeft de azijn de juiste geur- en smaakintensiteit, zeef het mengsel dan zodat de moeder op het zeefdoek achterblijft en je die opnieuw kunt gebruiken. Of geef de moeder aan iemand anders.

Smaakvariatie

Je kunt allerlei kruiden of smaken toevoegen, de azijn in een mooie fles schenken en in de koelkast bewaren. Geef vooral een flesje aan de gever van de moeder. Want ook al heeft hij of zij zelf al azijn gemaakt: jouw creatie heeft hij nog niet!

Lees meer over Ine van Mierlo en haar moestuin.

5/5 - (1)