Tips voor water geven
Net geplante courgetteplanten kunnen nog niet goed tegen veel warmte en zon. Poot ze daarom in een gaatje, zodat er (regen)water in het kuiltje kan blijven staan. Ook houden ze niet van koud water, zet dus alvast wat gieters klaar of vang regenwater op. Zodra het water op omgevingstemperatuur komt, giet je het niet over de bladeren en bloemen, maar rondom de steel. Het liefst krijgen ze elke dag een flinke slok.
1. Courgette in de soep
Courgette heeft een vrij neutrale smaak en dat maakt haar een ideale basisgroente voor soep. De smaak komt beter vrij als je de groente even kort grilt of bakt in olijfolie. Kook de courgettestukjes daarna 10 minuten in een circa 0,5 liter water met een gefruit uitje, teentje knoflook en blokje groentebouillon. Voeg er verse lavas, oregano, basilicum en een laurierblaadje aan toe. Gepureerd is de soep het lekkerst (wel even het laurierblaadje verwijderen). Je kunt courgette ook goed gebruiken om soep te binden. Voeg bijvoorbeeld een courgette toe aan zelfgemaakte tomaten- of preisoep. Na het koken even pureren en je hebt een heerlijk romige soep. Courgettes kun je vers, schoon en in stukken invriezen. Na het ontdooien worden ze wel slap, maar dan smaken ze nog steeds goed in de soep.
2. Courgette in het zuur
Courgette is het lekkerst als je haar binnen een week na het plukken opeet. Heb je veel oogst? Maak de groente dan ouderwets lekker in. Hiervoor snijd je 1 kg courgette in grove plakken en verwijder je de zaadlijsten. Wrijf de stukken in met zout en zet deze twee uur weg zodat al het vocht eruit kan trekken. Kook de courgette vervolgens met 2 gesnipperde uien in 0,5 liter (appel)azijn, 300 g suiker, 2 tl kurkuma en 1 el mosterdzaad. Na 5 minuten schep je de courgette in (weck)potten. Afvullen met het kookvocht en op de kop laten afkoelen. Na twee weken is de courgette in het zuur op smaak. Lekker als zure bom bij de stamppot of in stukjes door een salade.
3. Chutney van courgettes
Probeer courgette eens te bewaren zoals de Engelsen dat doen: in de chutney. Bak hiervoor 3 courgettes in stukjes in een koekenpan, samen met 3 uien, 3 appels en 5 gedroogde pruimen of abrikozen in stukjes. Voeg hier 100 ml water, 250 ml witte wijnazijn, 2 el citroensap en 200 g rietsuiker aan toe. Roer er kaneel, mosterdzaad, kurkuma, gemberpoeder, zout en harissa door (van alles 1 tl). Breng de chutney aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Vergeet niet te proeven. Een goede chutney smaakt zoetzuur en is een beetje pittig. Als het meeste water is verdampt, schep je het mengsel in lege, schone jampotjes of weckpotten. Vul ze daarna tot de rand met het kookvocht. Draai de potten goed dicht (let op, heet!) en laat ze op de kop afkoelen. De chutney is zo een jaar houdbaar. Lekker als tapenade bij stokbrood, bij een kaasplankje of als piccalilly.
4. Gazpacho van courgette
Op warme dagen is een koud soepje (gazpacho) van courgette lekker fris. Pureer er een samen met een komkommer, lente-uitje, teentje knoflook en een klein stukje rode peper. Voeg er in beetjes 0,5 liter afgekoelde groentebouillon aan toe. Pureer ten slotte een takje verse munt, wat verse dille, 3 el Griekse yoghurt en een beetje citroensap naar smaak mee. Zet het mengsel minstens twee uur in de koeling. Koud serveren met een scheutje goede olijfolie of room naar smaak en een handje geroosterd amandelschaafsel. Ook lekker als dip met Turks brood!
5. Courgette als carpaccio
Als courgette rijp maar stevig van het land komt, is ze goed rauw te verwerken in een carpaccio. Snijd met de kaasschaaf flinterdunne plakken en verdeel deze over een bordje. Druppel hier een dressing overheen van citroensap, een lekkere witte balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout. Hierdoor garen de plakjes licht. Serveren op een bedje veldsla met een handje geroosterde pijnboompitjes of hazelnoten. Of maak er een zomerse salade van met partjes meloen, stukjes walnoot en granaatappelpitjes.
6. Bloemen om te eten
De bloemen van de courgette zijn op hun mooist aan het begin van de ontwikkelingsfase. Je kunt de gele bloemen rauw eten, maar ook gebakken in olie of gevuld met ricotta zijn ze erg lekker. Haal wel de meeldraden eruit, want die zijn heel bitter. Nog een idee: doop de courgettebloemen in een beslag van 100 g bloem, snufje zout en 1 dl vocht: bier en koud water met koolzuur zorgen voor een krokante buitenkant. Het beslag moet de dikte hebben van pannenkoekenbeslag, niet te dun dus. Doop de bloemen en let erop dat het deeg er goed omheen blijft plakken. Breng in een pan met dikke bodem een laag plantaardige olie op temperatuur. Zodra de olie heet genoeg is, houd je de bloem aan de steel (de courgette) vast en duw je de bloem onder. Zijn alle zijden lichtbruin (na circa 1 min.)? Dan heb je een lekkere warme snack.
Benieuwd naar meer kookinspiratie? Bekijk alle recepten.