De tuiniers van tulpentuin ’t Hofje in het Zeeuwse Biggekerke zijn dol op tulpen. Ieder voorjaar schieten er duizenden in bloei, naast de stammen van hoge esdoorns en iepen. Vooral in de favoriete kleuren van bewoonster Joke Cijsouw: rood, abrikoos, paars en roze, vertelt ze in Buitenleven 2018/2. 

De tulpen piepen overal tussendoor; de glooiende buxusbollen en strakke taxuszuilen in de borders of langs romantische paadjes van klinkerkeitjes in de tuinkamers. En ook onder de oude kronen van fruitbomen. Alle het liefst in een combinatie van kleuren. Joke selecteert ook op bloemvorm. Tussen de klassieke ‘strakke’ tulp piepen er fraai gefranjerde parkiettulpen en sierlijke, leliebloemige soorten. Joke kiest vooral soorten die laat bloeien, zodat de tuin rond de jaarlijkse Zeeuwse Bloembollenroute, op 20 en 21 april, op zijn mooist is. Breng je dit voorjaar een bezoekje aan de tuin, mis dan ook de winkel van ’t Hofje niet. Hier vind je nieuwe, landelijke woonaccessoires maar ook veel leuke (tuin)brocante.

Fazanten op bezoek

Behalve tuinliefhebbers trokken de tulpen de eerste jaren ook ander bezoek aan. Fazanten zijn dol op de bollen, zo ontdekte Joke. “Ik vond het eerst nog wel gezellig, al die vogels ineens in de wei. Soms zaten er wel twintig bij elkaar. Maar toen wist ik niet dat ze ook tulpenbollen aten. Op een gegeven moment waren alle punten die bovenkwamen geknakt en de bollen aangevreten. Alles hebben we geprobeerd om ze weg te krijgen, niets hielp. Tot we zagen dat fazanten, net als kippen, ’s avonds op stok gingen in de bomen op ons erf. Met plastic zakken zijn we een paar avonden flink gaan ritselen. Daar hadden ze een hekel aan. Gelukkig hebben ze toen een andere slaapplaats gezocht.”

Lees meer

Nieuwsgierig geworden naar tuinverhaal ’t Hofje? Het hele interview lees je in Buitenleven 2018/2. Het magazine ligt nog tot en met 15 maart in de winkel. Buitenleven meteen bestellen, dat kan via onze shop. Meer informatie over ’t Hofje vind je op tuinthofje.nl.

Foto’s Sietske de Vries
Review deze post