Niet te strak, wel speels
“Het moest een herbruikbare takkenkrans worden, die we konden versieren met bloemen en planten van het seizoen. Een slanke, speelse krans die van zichzelf al mooi is. Zo mooi dat je hem niet helemaal hoeft vol te stoppen met bloemen”, legt Chantana uit. “We wilden bovendien kransen maken in verschillende maten, waarin we de bloemen konden laten drogen om er nog langer plezier van te hebben.” In de krans die ze uiteindelijk ontwierpen, werd met weinig groen en bloemen al snel een mooi effect bereikt. Niet te netjes, niet te strak, maar lekker speels. Al kunnen er natuurlijk net zo veel bloemen en takjes in verwerkt worden als je wilt. Door per seizoen de krans met andere bloemen te vullen, krijgt het geheel steeds een andere uitstraling.
Blomsterkrans
Chantana wilde de decoratieve krans graag met andere mensen delen, dus besloot ze een webshop op te zetten. Met behulp van haar man was de webshop Blomsterkrans – Noors voor ‘bloemenkrans’ – binnen drie maanden actief. Haar vriendin had niet genoeg tijd voor het runnen van een bedrijf, dus besloot Chantana het in haar eentje te doen. “Ik ben opgegroeid in een ondernemersfamilie, dus het opzetten van een eigen onderneming zit in mijn bloed.” Al was het zelf maken van alle kransen te veel werk voor haar alleen. “Het maken van de kransen besteed ik uit en ik richt mij volledig op het aankleden ervan”, vertelt ze. “En als het rond de feestdagen piekdrukte is, krijg ik hulp van vrienden en familie. Dat is heel gezellig.”
Steeds kleinschaliger
Als kind werd Chantana al omringd met creativiteit. Haar moeder en oma’s hielden van tekenen, schilderen en handwerken. Zelf zat ze uren aan de keukentafel te tekenen en te knutselen. De kunstacademie was voor haar een logische vervolgopleiding. Ze koos de richting Landschapsarchitectuur en studeerde af op de master Urban Design. Een belangrijke bron van inspiratie waren voor haar de natuurlijke, losse tuinen van tuinarchitect Piet Oudolf. Toch ontdekte ze dat het meewerken aan grootschalige landschapsprojecten niet bij haar paste. Het frustreerde haar dat plannen vaak niet werden gerealiseerd vanwege bureaucratie en te weinig budget. Om die reden richtte zij zich op steeds kleinere oppervlaktes, zoals een geveltuin of een verwaarloosde berm. Een project dat realiseerbaar was en waar mensen echt van konden genieten als het af was.
Tip
Strobloemen droog je door ze in een bundel ondersteboven te hangen. Na het drogen haal je het blad van de stengel.
Miniatuur
“De kransen die ik nu maak, zijn eigenlijk minituintjes. Ik richt ze in met de planten waarvan ik houd en haal de natuur van buiten naar binnen. Dat voegt voor mij een extra dimensie toe, want het liefst ben ik altijd buiten.” In haar kinderjaren bracht Chantana de zomer door bij haar oma op de boerderij. “Dat vond ik heerlijk. Mijn oma leerde mij haken, breien en naaien. In mijn tuinbroek en laarsjes liep ik heen en weer over de oprijlaan met bomen en bestudeerde ik alles wat ik zag tot in detail. Van de bramen tot de dieren op de boerderij. Ik voelde me daar ontzettend vrij. Dat vrije gevoel krijg ik ook als ik met de kransen bezig ben. Ik zit dan helemaal in mijn eigen wereld en geniet van al het moois uit de natuur dat ik met mijn handen tot een geheel verwerk.” Inspiratie haalt ze uit de wandelingen en fietstochten die ze maakt door de Veluwse bossen, maar ook uit tijdschriften en weelderige tuinen. “Op vakantie in het buitenland wordt mijn aandacht altijd naar bijzondere, wilde tuinen en creatieve winkeltjes getrokken. Ik kijk dan vooral naar kleurencombinaties, vormen en bloemsoorten.”
Tip
Droogbloemen zijn fragiel. Wikkel ze in zijdevloeipapier als je ze niet meteen gebruikt.
De schoonheid van imperfectie
De kransen van Chantana zijn bewust niet perfect. Er steken takjes uit en de bloemen worden asymmetrisch verdeeld. “In de natuur staat ook niet alles netjes naast elkaar, maar groeien planten kriskras door elkaar”, verklaart Chantana. Ze ziet schoonheid in imperfectie, natuurlijkheid en vergankelijkheid. Een uitgedroogde, bruine bloem kan nog steeds een ingetogen schoonheid uitstralen. Bovendien vormt de bruine kleur vaak een mooi contrast met andere planten in een krans. Het waarderen van imperfectie heeft ze van haar moeder meegekregen. In haar ouderlijk huis hing twintig jaar lang groen behang met oranje bloemen. “Tussen die bloemen voelde ik me thuis. En mijn moeder kocht pas op haar veertigste een nieuw bankstel”, vertelt Chantana lachend. “Thuis mocht ik lekker knutselen en kliederen en werd er niet moeilijk gedaan als iets vies werd. Als alles strak en perfect is, wordt er naar mijn idee niet echt geleefd.”
Kransen op maat
Voor het opmaken van de krans gebruikt Chantana planten die mooi drogen. Meestal werkt ze met verse planten, maar er zijn ook mensen die meteen een krans met droogbloemen willen. Ze wordt regelmatig gevraagd om kransen te maken voor bruiloften of begrafenissen. Dan maakt ze bijvoorbeeld een grote krans als backdrop voor een huwelijksceremonie of een krans in de vorm van een hart. “Je kunt allerlei tradities en gebeurtenissen aan bloemenkransen koppelen zoals Pasen, Kerstmis, een bruiloft, geboorte of afscheid.” Het liefst werkt ze aan kleinere kransen die mensen bij haar bestellen voor in hun huis. “Ik luister naar de wensen van mijn klanten en creëer een sfeervolle krans voor in de woonkamer, slaapkamer, babykamer of keuken.” Op deze manier krijgt Chantana ook aanvragen uit België, Duitsland, Scandinavië en zelfs Azië.
Op shop.blomsterkrans.com zijn er naast bloemenkransen ook andere natuurlijke creaties van Chantana te koop, zoals schilderijtjes van veldbloemen in een houten ring, en een do-it-yourself-box waarmee je thuis je eigen bloemenkrans samenstelt. Je vindt er ook informatie over de creatieve workshops die de kunstenares aanbiedt. In haar boek Droogbloemen leert ze je alles over het mooi drogen van bloemen en planten. “Ik houd ervan mensen te inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan. Dat geeft rust en brengt je terug bij jezelf.”
Zelf aan de slag
In haar knusse werkplaats geeft Chantana workshops waarin mensen hun eigen krans kunnen maken. Ze vindt het mooi om te zien hoe deze bezigheid hun creativiteit prikkelt. “Er is niet één manier om iets kunstzinnigs te maken. De manier waarop ik werk, is ontstaan door gewoon te beginnen en geleidelijk aan te ontdekken wat ik fijn en mooi vindt”, legt Chantana uit. Ze vindt het juist leuk als mensen tijdens workshops met eigen ideeën komen. Iedereen ontwikkelt op die manier zijn of haar eigen stijl. Zelf houdt ze van warmte, sfeer en gezelligheid en dat verwerkt ze in haar kransen. Tijdens een workshop daagt ze mensen uit om iets persoonlijks te maken. Om vanuit hun gevoel te werken en niet te veel na te denken, want dat blokkeert. “Ik zie dat regelmatig gebeuren. Mensen zijn bang om fouten te maken, dat de krans niet perfect wordt. Maar dat is juist niet het doel en als je iets niet mooi vindt, dan haal je het er gewoon weer uit”, zegt ze. “Heb geduld en geef je creatie de tijd om zich te vormen. Uiteindelijk is iedereen trots op wat er ontstaat.”
Verschillende takkensoorten
De vriendinnen lieten zich inspireren door de bloemenkransen die in Scandinavië tijdens het vieren van midzomerfeesten worden gemaakt. Minimalistische, frisgroene kransen met wilde bloemen. “Een krans kun je van verschillende takkensoorten maken, als ze maar een beetje buigen, zoals wilgentenen, berken- en druiventakken”, legt Chantana uit. “Wij hebben geëxperimenteerd met wilgentenen, omdat die een mooie bruine kleur hebben. De takken van de krans mochten niet te strak worden gevlochten, want we wilden er bloemen en takjes in kunnen steken. Maar wel strak genoeg dat het zou blijven zitten. Een wilgenvlechter heeft ons op weg geholpen.”
Bloemen en groen
Chantana werkt graag met het grijsgroen van eucalyptustakken in combinatie met (droog)bloemen. In de winter voegt ze daar dennentakjes, staalbessen, rozenbottel (vooral de kleine exemplaren) en paarse of witte distel aan toe. “De distel geeft het gevoel van een wilde tuin”, aldus Chantana. Ze kiest voor bloemen die je zowel vers als gedroogd in een krans kunt verwerken. Zoals juffertje-in-’t-groen (Nigella damascena), judaspenning (Lunaria annua), strobloem (Helichrysum), papaverbollen (Papaver), ixodia, statice (Limonium) en lavendel (Lavandula). “De verse bloemen zullen mooi drogen, waardoor je er nog langer plezier van hebt”, weet Chantana uit ervaring. Leuke grassen voor in de krans zijn hazenstaart (Lagurus ovatus) en trilgras (Briza media). “Gebruik je bloemen uit eigen tuin, let dan op het moment waarop je ze het best kunt snoeien. Dit verschilt per bloem en het ligt eraan of je ze vers of gedroogd wilt gebruiken. Sommige bloemen moet je op het hoogtepunt plukken. Wacht je te lang, dan vallen ze in de krans uit elkaar. Andere bloemen drogen juist heel mooi als ze nog aan de plant zitten, dus die moet je pas heel laat snoeien.”