‘Romeins’ en ‘mediterraan’. Deze twee sleutelwoorden kreeg Tiemen Gerris mee van de eigenaren voor het ontwerp van hun tuin. Die sfeer heeft hij aardig weten te creëren met trapjes van gebakken klinkers, paden en terrassen van split, stapelmuurtjes van grauwacke steen en tavertin tegels. Maar ook met een stuk gazon, dat toch ook weer Nederlands aandoet. Je vindt deze Romeinse tuin nu in Buitenleven 2019/5!

Alles-in-een vakantietuin

Zelfstandig tuinontwerper Tiemen Gerris toverde een groot grasveld om tot een alles-in-een vakantietuin. “Een beetje zoals de Romeinse tuinen er in de oudheid uitzagen, met een orthogonaal grid, veel symmetrie en strakke lijnen”, aldus Tiemen. De geur van de vele kruidachtige planten doet je denken aan een warm mediterraan oord. Leven, lekker eten, kijken en genieten is onlosmakelijk aan deze tuin verbonden.

Dit tuinontwerp voor een Romeinse tuin met mediterrane sferen is voor een vakantiegevoel - Tuinieren met Buitenleven

De vele kruidachtige planten zorgen voor heerlijke geuren. Foto Tiemen Gerris

Tips voor het combineren van planten

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) heeft waanzinnig mooie en opvallende compositie-achtige bloemen, echter zijn de groene bladeren aan de voet van de plant minder fraai. Deze kun je wegwerken door de plant in een bodembedekker te planten. Zoals bijvoorbeeld een ooievaarsbek (Geranium) of, zoals in deze tuin, bergsteentijm (Calamintha nepeta). Bijkomend voordeel is dat de aarde na verloop van tijd niet meer zichtbaar is en dit werkt goed om onkruid te weren. Hetzelfde principe is ook mogelijk met veel andere plantencombinaties. In deze tuin zijn bijvoorbeeld sieruien (Allium) geplant in een groep siergrassen: ruwe smele (Deschampsia).

Dit tuinontwerp voor een Romeinse tuin met mediterrane sferen is voor een vakantiegevoel - Tuinieren met Buitenleven

De tuin kent meerdere plekken om te zitten. Foto Van Dijk Tuinen

Tuinontwerp voor je eigen Romeinse (vakantie)tuin

Wil je zelf aan de slag gaan met dit tuinontwerp? Download dan de plattegrond met legenda en treed in de voetsporen van tuinontwerper Tiemen Gerris. Het hele artikel over deze mediterrane Romeinse tuin lees je in Buitenleven 2019/5. Deze ligt nog tot en met 27 juni 2019 in de winkel.

Plattegrond de tuinontwerper Buitenleven 2019/5

4.5/5 - (2)