Wat zijn schaduwplanten?
Zoals de naam het al zegt: schaduwplanten houden van schaduw, maar vaak ook van vocht. Ideale planten dus om dat ene donkere hoekje in je tuin een mooie invulling te geven. Schaduwborders trekken bijen en hommels aan. Wil je nog meer doen voor de bijen in jouw tuin? Lees dan hier verder over bloembollen voor bijen.
Welke planten hebben geen zon nodig?
Let op: schaduwplanten hebben wel wát zon nodig. Maar dat blijft beperkt bij twee tot drie uur per dag. Natuurlijk is er veel verschil tussen de soorten, de ene plant heeft (nog) minder licht nodig dan de ander. Alle schaduwplanten hebben behoefte aan genoeg vocht.
De beste plek voor schaduwplanten
Staan er grote (oude) bomen in je tuin? Realiseer je dan dat deze flink veel vocht aan de tuin kunnen onttrekken. Soorten als berk en wilg staan hier om bekend. Voelt de aarde rond de stam droog aan, dan is dit waarschijnlijk geen goede plek voor een schaduwborder. Tuinier je op droge (zand)grond? Breng hier regelmatig een dikke compost- of mulchlaag aan. Zo voorkom je verdamping. Bovendien verbetert de compost de structuur van de tuinaarde. Bij een lange droge periode controleer je regelmatig of de schaduwplanten het nog naar hun zin hebben (zo niet, dan geef je extra water).
Onderhoud schaduwplanten buiten
Je voorkomt onkruid in de schaduwborder met planttapijten. Hoe sneller de bodem in het voorjaar dichtgroeit, hoe minder onkruid zich hier nestelt.
Welke plant op donkere plek?
Soorten als de kleine maagdenpalm (Vinca minor), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en smeerwortel (Symphytum grandiflorum) breien de border snel dicht. Op zoek naar een langbloeier? Een van de beste bodembedekkende tuingeraniums is de ooievaarsbek (Macrorrhizum). Wissel de bodembedekkers af met planten die er met kleurrijke bloemen bovenuit steken, als nieskruid (Helleborus), longkruid (Pulmonaria) en pioenen. Vergeet niet om hier verwilderingsbolletjes te poten als sneeuwklokjes en lelietjes-van-dalen. Meer inspiratie vind je in dit artikel.
Variëren met soorten schaduwplanten
Een schaduwborder maak je levendig met bloeiende planten, maar ook door te spelen met verschillende bladstructuren. Het geveerde blad van verschillende varens naast de ronde bladeren van hartlelies (Hosta) of de gemarmerde Italiaanse aronskelk (Arum italicum). Het decoratieve voetblad (Podophyllum hexandrum) naast de gebogen takken van tranend hartje (Dicentra spectabilis) en salomonszegel (Polygonatum). Weef er luchtige grassen tussen die van een schaduwrijke standplaats houden, als zegge (Carex morrowii ‘Ice Dance’) en veldbies (Luzula nivea). Als je plantgroepen ook afwisselt in hoogte, komt de border nog meer tot leven. Mooie grote schaduwplanten zijn bijvoorbeeld schout-bij-nacht (Rodgersia aesculifolia) en geitenbaard (Aruncus dioicus).
Lichtpuntje in je tuin: ook met schaduwplanten
Zet jouw schaduwborder in de spotlights met planten die wit bloeien of een witte bladtekening hebben. Ook zilverbladigen vangen het zonlicht en trekken daardoor de aandacht. Op die manier worden het lichtpuntjes in de tuin. Mooi is bijvoorbeeld het blad van Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla), de zilvergrijze Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum ‘Metallicum’), het zilverbladige longkruid (Pulmonaria ‘Majesté’) en purperklokje (Heuchera ‘Silver Scrolls’). Fraaie bloeiers zijn onder meer Zeeuws knoopje (Astrantia major ‘Alba’) en laatbloeier zilverkaars (Actaea ‘White Pearl’).
Kamerplant die van schaduw houdt
Wil je naast schaduwplanten buiten, ook schaduwplanten naar binnen halen? Dat kan! Er zijn genoeg kamerplanten die houden van een plekje met weinig zon. Zoals de bamboepalm (Rhapis Excelsa) en de Kentiapalm (Howea Forsteriana).