In Lochem ligt de weelderige bloementuin van Gerthe en Martin Lamers. De tuin van liefst 2800 m2 staat vol akelei, een favoriet van Gerthe. Het lijkt wel een schilderij van Monet, vol stipjes en streepjes met roze, paars en groen.

Gerthe heeft een schilderachtige Monet-tuin vol akelei, fluitenkruid en andere bloemen – Tuinieren met Buitenleven

Gerthe in haar schilderachtige tuin. Foto Gea Laar

Floxen, fluitenkruid en geranium

Tuinieren doet Gerthe Lamers met de natuur mee. Lievelingen als akelei, fluitenkruid en vergeet-mij-nietjes mogen een heel eind hun gang gaan. “Als akeleien uitgebloeid zijn, zaaien ze zich eerst nog even uit. Pas daarna knip ik de dode stengels af. Die zie je dan al niet meer in de tuin omdat de floxen dan bloeien.” In de schaduwstukken laat Gerthe Geranium macrorrhizum oprukken, een makkelijke soort die oppervlakkig wortelt en geurt naar citroen. “Achterin de tuin hadden we nog altijd last van wat zevenblad. Tot ik daar Geranium endressii aanplantte. Die heeft het zevenblad inmiddels verdrongen.”

Gerthe heeft een schilderachtige Monet-tuin vol akelei, fluitenkruid en andere bloemen – Tuinieren met Buitenleven

Gerthes lieveling is akelei, dat zie je terug in de tuin. Foto Gea Laar

Rustig geheel in de tuin

Tegen de voorgevel van het huis bepalen struisvarens het groene karakter. De planten stonden hier al toen Gerthe en Martin er kwamen wonen. “Ik doe daar helemaal niets aan. Het is een mooi rustig geheel en er komt geen onkruid doorheen.” Iets verder van huis groeien hele plakken Siberisch postelein. Net als de varens houdt dit lichtblauw bloeiende bodembedekkertje onkruid tegen. “We hebben eigenlijk veel te weinig tijd om te tuinieren. Dankzij dit soort planten is het voor ons toch goed bij te houden.” Hun tuinhuis, Het Zunneke, bouwde het stel om tot een vakantiehuisje. Hier is iedereen welkom om midden in de tuin te komen logeren. Kijk voor een sfeerimpressie op de website van Gerthe en Martin.

Tussen akelei en fluitenkruid

Benieuwd naar het hele verhaal van Gerthe en haar tuin? Of doe je graag inspiratie op? Lees het artikel ‘Tussen akelei en fluitenkruid’ in Buitenleven 2019/4. Het magazine ligt nog tot en met 23 mei 2019 in de winkel.

Review deze post