Een nest van de scholekster op je dak: de kans is veel groter geworden dat je zo’n broedplaats in stedelijk gebied ontdekt. Scholeksters nemen namelijk in populatie af aan de kust en weilanden en tegelijkertijd vertrekt hij steeds meer naar de stad. Signaleer je een nest met scholeksters (Haematopus ostralegus), dan kun je dit doorgeven aan Scholekster op het dak.
Zo doe je mee
Er is nog weinig bekend over deze nieuwe manier van broeden van scholeksters. Daarom roepen Stichting Onderzoek Scholekster en bioloog Rafael Martig iedereen op om de locatie en het aantal eieren van de scholeksters via de website Scholekster op het dak in te vullen. Dit duurt enkele minuten. Het is de eerste keer dat er een landelijk onderzoek wordt gedaan naar de scholekster die broedt op daken.
Hoe herken je een scholekster?
De scholekster lijkt nog het meest op een kievit of steltkluut. Zijn lange, oranjerode snavel en roze poten vallen meteen op. Een echte steltloper dus, met zwart-witte staart en kenmerkende witte vleugelstrepen als hij vliegt. “(Te)piet!” Als je deze hoge, schelle uitroep hoort, weet je dat er een scholekster in de buurt is. Niet voor niets wordt de scholekster ook wel ‘Bonte Piet’ genoemd.
Platte daken hebben bij scholeksters de voorkeur bij het maken van hun nesten. Ze zijn erg goed in de minimalistische trend: het nest bestaat uit een ondiep kuiltje op het dak en misschien enkele stokjes of steentjes. De eieren, ongeveer vier per nest, zijn net zo groot als kleine kippeneieren. Na 27 dagen komen de donzige kuikens eruit, die na één dag al de buurt gaan verkennen.
Help deze vogels in de stad
Naast het doorgeven van het nest bij jou in de buurt, kun je ook helpen de overlevingskansen van de scholekster in stedelijk gebied te vergroten. Bijvoorbeeld door de open nesten op platte daken niet te verstoren, voor beschutting te zorgen of een ondiepe bak met water neer te zetten. Of dek regenpijpen af met kippengaas, waardoor de jongen niet kunnen vallen. Wil je meer weten over de scholekster? Ga dan naar Scholekster op het dak of bekijk het profiel van Vogelbescherming Nederland.