Je komt niet uitgekeken in de kwekerij van echtpaar Frans en Franny Geijsels. Hier staan geen kleine potten, maar volwassen planten en siergrassen tentoongesteld in de privétuin. Allemaal perfect voor boeiende en langbloeiende borders die niet al te veel onderhoud vragen.

Tweeduizend vierkante meter vol planten

Een leidraad door het hedendaags plantaardig doolhof, dat is kwekerij In Goede Aarde, volgens eigenaar Frans Geijsels. Op de kwekerij is bewust een beperkt sortiment vaste planten en siergrassen te koop. Hier vind je alleen de stevigste en sterkste. Je hebt wel een paar uur nodig om de kwekerij en de 2000 m² grote tuin te bekijken. De borders zijn vanaf de vroege zomer tot in de winter een plaatje. Frans: “Omdat onze tuin elk jaar meer dan zes maanden open is, gebruiken we alleen planten met een langdurig fraaie structuur. Siergrassen spelen hierbij een grote rol.”

Op de kwekerij staan de planten op vorm en kleur gesorteerd, dat is makkelijker kiezen.

Siergrassen die niet woekeren

Ondanks dat siergrassen de naam hebben dat ze nogal woekeren, is Frans fan. “In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen siergrassen gelukkig weer terug in borders en nu kunnen we weer genieten van hun smalle bladeren en sierlijke bloempluimen”, vertelt hij. En tegen het woekeren geeft hij tijdens zijn rondleidingen altijd tips. “Er zijn zeker snelgroeiende cultivars van het prachtriet, zoals Miscanthus sinensis ‘Rotsilber’. Maar Miscanthus sinensis ‘Graziella’ groeit juist heel langzaam, ik schat wel vijf keer langzamer, en is daarom veel makkelijker te combineren in de border. Snelle groeiers zijn natuurlijk wel perfect als je een vak met één soort wilt vullen.”

Wandelend door de klinkerpaden word je omringd door de hoge borders.

Meer over kwekerij In Goede Aarde?

Het hele verhaal van Frans en Franny en hun kwekerij lees je in de Buitenleven 2020/7. Deze ligt van 31 juli tot 10 september in de winkels. Je kunt hem ook online bestellen! Meer informatie over openingstijden en plantendagen vind je op de website van kwekerij In Goede Aarde.

Review deze post