Pepernoten, chocoladeletters en taaitaai genoeg dit seizoen. Maar wat dacht je van geglazuurde appels? Handig voor het overschot aan appels uit je tuin. Of gewoon omdat het lekker is natuurlijk. Wel even goed je tanden poetsen erna.

Deze geglazuurde appels – ook wel candy apples– zijn niet moeilijk om te maken. Je hebt wel een suikerthermometer nodig. De temperatuur van je suikermengsel bepaalt namelijk hoe het suikerlaagje opdroogt. Wordt je mengsel heel heet, is het over het algemeen harder als het opdroogt. Je suikerthermometer geeft dit aan.

Recept geglazuurde appeltjes
Prik de stokjes op de plek van het steeltje, zo is het ook handig om ze op te eten later.

Dit heb je nodig

  • 10 kleine biologische appels, zonder steel
  • 3 kopjes suiker
  • 1 kopje koud water
  • 10 stokjes
  • Rode ranja/siroop of natuurlijke kleurstof
  • Piepschuim of een plank met gaatjes waar de stokjes rechtop in kunnen staan
  • Vuurvaste vingers
  • Pan met dikke bodem

Toppings geglazuurde appels
Je kunt eindeloos variëren met de topping, zoals speculaaskruimels of kokosrasp.

Zo maak je de geglazuurde appels

  • Was de appels en dep ze goed droog. Neem biologische appels, want je laat de schil er omheen zitten.
  • Doe de suiker en het water in de pan en laat de suiker smelten. Liever niet roeren.
  • Laat dit mengsel borrelen tot je minimaal op 130°C zit.
  • Je kunt het mengsel een mooie rode kleur en/of smaak meegeven door naar wens een beetje ranja/siroop of natuurlijke kleurstof toe te voegen. Begin met een klein beetje, je kunt altijd nog iets toevoegen.
  • Prik de stokjes net niet door de appels heen (dat doe je aan de kant waar het steeltje zat).
  • Heeft het mengsel jouw gewenste temperatuur bereikt, haal dan een voor een de appels door het glazuur en zet de stokje in het piepschuim.
  • Let op met druppen want het mengsel is tenslotte meer dan 130°C.
  • Wil je dit liever niet doen, zet ze dan gewoon op een met bakpapier beklede schaal.

Nog meer sinterklaasrecepten

Zin om nog meer te bakken en kokkerellen voor Sinterklaas? Maak eens de speculaasbonbons. Chocolade én speculaas, dat is toch de perfecte combinatie?