Nee, slow flowers zijn geen bloemen die langzaam of mindful groeien. Wel worden ze zonder kunst- en vliegwerk geteeld. Gewoon met de seizoenen mee, in de volle Hollandse grond. Slow Flowers Nederland brengt telers, bloemisten, ateliers en bloemenliefhebbers samen die hart hebben voor dit natuurvriendelijke telen.

Meer aandacht voor slow flowers

Meteen maar even een misverstand uit de weg ruimen: slow flowers zijn geen biologische of biologisch dynamische bloemen. Deze zijn te herkennen aan respectievelijk het Skal-bio-certificaat en het kwaliteitskeurmerk Demeter. Wel leveren sommige telers die aangesloten zijn bij Slow Flowers Nederland ook biologische bloemen. De groep is dan ook vooral een samenwerkingsverband van vrijwilligers die slow flowers onder de aandacht willen brengen en geen officieel keurmerk.

Wat zijn slow flowers wél?

  • Seizoensgebonden. De bloemen worden alleen geteeld in het daarvoor bestemde seizoen. Geen tulpen in de winter dus!
  • Lokaal. De volle Hollandse grond is hun groeiplek. Na de oogst vinden de bloemen hun weg naar de veiling, maar ook naar de lokale markt en liefhebbers in de buurt.
  • Natuurvriendelijk. Bij de teelt staat respect voor en samenwerking met de natuur centraal. Er wordt dus niet met kunstmest geteeld en is er ook geen sprake van kunstkassen waar de bloemen bespoten kunnen worden. De meeste slow flowers groeien op heel natuurlijke wijze: gewoon in de buitenlucht. Veel of weinig regen heeft op deze manier weer direct invloed.
Slow flowers worden door heel Nederland geteeld – eropuit met Buitenleven magazine

Bezoek een pluktuin of bijzondere kwekerij om jouw bos natuurlijke bloemen zelf te plukken

Pluktuinen en bijzondere kwekerijen

Binnen Slow Flowers Nederland zijn verschillende pluktuinen te bezoeken waar je, gewapend met een emmertje en schaar, je eigen bos met natuurlijke bloemen kunt verzamelen. Heerlijk langs de bloembedden lopen dus. Maar denk ook aan bijzondere kwekerijen met natuurlijk geteelde droogbloemen of eetbare bloemen. Bij de meeste adresjes kun je leuke workshops en activiteiten volgen.

Meer weten?

Slow flowers worden door heel Nederland geteeld – eropuit met Buitenleven magazine

‘Flowers are always a good idea’. Foto Thijs ter Hart

De meeste telers, bloemisten en ateliers vind je in Noord-Holland, dé provincie van de bloementeelt. Maar ook in de rest van Nederland zijn tuinen te vinden. Kijk op de website van Slow Flowers Nederland voor een overzicht van de locaties. De groep telers wordt daarop in beeld gebracht op initiatief van/door Willemijn ter Hart van Flowerstories.

Review deze post