Voor fervente tuinliefhebbers markeert de bloei van sneeuwklokjes het begin van een nieuw tuinjaar. Vooral wanneer ze in massa hun kopjes oprichten onder de zon, prachtige tapijten vormen onder bomen en struiken. Dit is hét teken dat de lente in aantocht is. Laat je inspireren in prachtige tuinen waar bijzondere sneeuwklokjes, Helleborus en andere delicate februaribloeiers centraal staan.

Ware sneeuwklokjesfans, galanthofielen, zijn altijd op zoek naar bijzondere exemplaren voor in hun eigen tuin. Naar variëteiten met gele, groene of dubbele bloem. Of met een markante tekening zoals van ‘Grumpy’, waarop je duidelijk het gezichtje herkent van een van de Zeven Dwergen. Bij de volgende tuinadressen kun je in februari zowel genieten van massa’s gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), als je verwonderen over fraaie zeldzaamheden. Vaak combineren de tuiniers hun favorieten met winterbloeiende heesters als toverhazelaar en sneeuwballen. Ook zijn er kwekerijen gespecialiseerd in bomen en heesters die juist in februari op hun mooist zijn.

Tip: check van tevoren even de website voor de openingstijden.

 

 

 

1. Sneeuwklokjes op Texel

Beleef de betoverende Sneeuwklokjesdagen op Texel. Op zaterdag 17 februari, dinsdag 20 februari en zaterdag 24 februari (2024) vinden deze weer plaats. Trap de lente af met een sfeervolle sneeuwklokjestocht over het  eiland Texel, dat bekend staat als een echt sneeuwklokjeseiland. Er is een heel programma op deze dagen. Om 09.30 vertrekt de boot vanuit Den Helder en daarna volgt een dag gevuld met de magie van sneeuwklokjes. Van een kwekerijbezoek tot een heerlijke lunch met een stukje geschiedenis over de Texelse sneeuwklokjes, maar ook een wandeling door bos De Dennen en een afsluiting (met high-tea) bij de sneeuwklokjescollectie van Nietke. Prijs voor deze geheel verzorgde dag is €55,-. Aanmelden kan via gerda.bloem@planet.nl. Wees er snel bij, want vol is vol!

sneeuwklokje
Sneeuwklokje Galanthus ‘Grumpy’ met een gezichtje.

2. Kramen vol galanthofilia

Het jaarlijkse Sneeuwklokjesfeest op De Boschhoeve verwelkomt de naderende lente, zelfs bij kou en sneeuw. Van 8 tot en met 10 februari 2024 biedt de grote schuur een overvloed aan sneeuwklokjes, waar kenners op zoek gaan naar zeldzame soorten en beginnende tuiniers hun keuze maken uit het diverse aanbod. Naast sneeuwklokjes zijn er kleine tulpen, krokussen, narcissen en prachtige pioenrozen beschikbaar. Ook dahliaknollen vinden gretig aftrek. Andere kwekers presenteren bijzondere sneeuwklokjes, kerstrozen, alpine planten, cyclamen en vroegbloeiende heesters. In de schuur vind je daarnaast kramen vol ‘galanthofilia’, hebbedingen voor sneeuwklokjesliefhebbers. Van botanische tekeningen en speciale bollenvaasjes tot handbeschilderd servies met sneeuwklokjes.

sneeuwklokjes bekijken
Er zijn veel verschillende soorten sneeuwklokjes te vinden bij De Boschhoeve.

3. Tuinieren met sneeuwklokjes

Vanaf eind februari staat Tuinfleur, de tuin van Rika en Pieter van Delden in Oostwold, vól sneeuwklokjes. Het is een diepe tuin met twaalf tuinkamers. Onder hagen en bijzondere naaktbloeiende bomen vind je miljoenen gewone sneeuwklokjes, waar ze hier al vijftien jaar mee tuinieren. Daarnaast heeft het echtpaar een collectie van tweehonderd bijzondere soorten opgebouwd, waaronder geurende sneeuwklokjes en grote, dubbele variëteiten. Veel ervan worden ook te koop aangeboden. Er wordt ook een sneeuwklokjesarrangement aangeboden, waarbij je een dag sneeuwklokjes gaat kijken onder begeleiding van de tuineigenaren, inclusief lunch, versnaperingen en een sneeuwklokje om mee naar huis te nemen. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute.

Bloembollen en sneeuwklokjes kijken tijdens Oost-Groninger bloembollenroute – eropuit met Buitenleven
Sneeuwklokjes te koop bij Tuinfleur in Oostwold. Foto Jannie Bos

4. Bijzondere sneeuwklokjes kijken in België

In het Belgische Brugge heeft kweker Cathy Portier een verzameling van driehonderd soorten sneeuwklokjes in tuin Galanthus. Het grootste deel ervan bloeit in de sneeuwklokjestuin, waar de bijzonderste soorten in vijvermandjes zijn ingegraven. Op die manier kunnen de kwekers ze makkelijk herkennen, uitgraven en delen na de bloei. Ook staan er nog rariteiten in de rotstuin, de bloembollenbak en de alpiene kas. In de weekenden van februari kun je hier terecht voor inspiratie en geleide wandelingen.

5. Tapijt van bijzondere sneeuwklokjes

In bezoekerstuin The Stonefarm in Stadskanaal tref je een groot appelhof aan met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Je kunt zonder afspraak vanaf eind februari terecht om te genieten van de vroege voorjaarstuin met duizenden bloembollen én verschillende soorten sneeuwklokjes. Entree is een vrije gift. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute.

Bloembollen en sneeuwklokjes kijken tijdens Oost-Groninger bloembollenroute – eropuit met Buitenleven
Bij The Stonefarm vind je tijdens de bloembollenroute ook een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Foto Jannie Bos

6. Helleborus in inspirerende borders

In bezoekerstuin De Walburg in Nuenen is Helleborus orientalis op een inspirerende manier toegepast in de borders. De kerstroos bloeit hier in alle mogelijke kleuren aan de voet van sierlijke papieresdoorn, Chinese vernisboom en toverhazelaars. In februari is het hier mooi wandelen. Hier vind je geen spannende nieuwe variëteiten, maar sterke klassiekers. Ook een hoveniersbedrijf is onderdeel van de tuin, waar je terechtkunt voor onder meer een tuinontwerp.

Bij De Walburg bloeien de Helleborussen onder blikvangers als deze rode toverhazelaar.

7. Bos vol sneeuwklokjes en winterakonietjes

Het parkbos van kasteel De Wildenborch in Vorden staat bekend om de zeeën van sneeuwklokjes en winterakonietjes. Als je de route over het landgoed volgt, kom je ze vanzelf tegen. Bijzonder is het contrast tussen de frêle februaribloeiers en karakteristieke kale kronen van eeuwenoude loofbomen. In het koetshuis is een theeschenkerij gevestigd voor warm drankje, taart en broodjes.

Rondom kasteel De Wildenborch in Vorden kleuren de velden wit van de sneeuwklokjes.

8.  Onder de magnolia

Al dertig jaar kweekt en vermeerdert Cor van Bakel Helleborussen. In 2006 kwamen daar sneeuwklokjes bij. Ze komen ieder jaar in februari tot bloei in de sfeervolle Dinkeltuin in het Overijsselse Denekamp. In de voortuin bijvoorbeeld, onder de Magnolia tripetala. In de achtertuin is de blikvanger een grote katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum). Ook is er een mooie schaduwtuin vol bijzondere voorjaarsplanten als irissen, leverbloempjes en sleutelbloemen.

In De Dinkeltuin in Denekamp bloeien meer dan honderd soorten Helleborus.

9. Genieten in vier tuinen

In bijna hartje Winschoten ligt de kijktuin Wubsbos met een hoogteverschil van ongeveer 5 m. In vier tuinen geniet je van de bijzondere sneeuwklokjes-passie van de eigenaren. Entree: vrije gift. Deze tuin doet mee met de Oost-Groninger bloembollenroute. Een sneeuwklokjesarrangement is ook mogelijk.

Bloembollen en sneeuwklokjes kijken tijdens Oost-Groninger bloembollenroute – eropuit met Buitenleven
Sneeuwklokjes in de kijktuin Wubsbos in Winschoten. Foto Jannie Bos

10. Crème de la crème

Op zaterdag 10 februari 2024 verwelkomt Arboretum Kalmthout sneeuwklokjesliefhebbers op hun overdekte markt, waar gerenommeerde kwekers en verzamelaars hun prachtige Galanthus aanbieden. Naast de markt is er ook een lezing over sneeuwklokjes door expert Anne Repnow. Mis de kans niet om de crème de la crème van sneeuwklokjes te ontdekken. Een bezoek aan de sneeuwklokjesmarkt is inbegrepen in het toegangsticket voor de arboretumtuin. Van 10 tot 29 februari kun je ook genieten van duizenden bloeiende sneeuwklokjes tijdens een ontspannen wandeling door de prachtige tuin.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*MAAK EEN ACCOUNT EN KRIJG 3 PREMIUM ARTIKELEN GRATIS
4.4/5 - (5)