In editie 2019/5 van Buitenleven lees je over Geerte Hoefakker, een echte plantenverzamelaar die haar aanwinsten goed weet te groeperen. Zo doet ze dat ook met haar verzameling geraniums (Pelargonium) die uitgestald staan tussen andere kuipplanten op verschillende tuintafels. Haar prachtige tuin van liefst 7800 vierkante meter ligt in het Betuwse Kesteren, waar ze kan componeren met bloemen. “Ik heb een bloemistenopleiding gedaan, dus het zit er wel een beetje in. Het combineren van planten lijkt op bloemschikken.”

De hand van de bloemist

Het is een liefhebberstuin in Engelse stijl met grote borders op kleur. Die mogen van Geerte geen gaten bevatten en dus staan ze vol met bloemen. Naast de borders en haar tuintafels heeft ze ook een vakkentuin, een fruittuin, een pruimenboomgaard en een florerende moestuin. Genoeg te doen dus! De hand van de bloemist is overal duidelijk in terug te zien, net zoals in de grote borders van de vakkentuin en Engelse tuin. Geerte combineert op kleur, bloem- en bladvorm en de lengte van de plant. Hierdoor ontstaan spannende composities.

Geerte houdt van geraniums in haar tuin vol borders met een Engelse stijl – Tuinieren met Buitenleven

Alleen al voor de plantentafels is een bezoek aan Geerte’s tuin de moeite waard. Foto Sietske de Vries

Tafels vol geraniums in de tuin

Ze is een echte fan van geraniums (Pelargonium). Geerte: “Het zijn dankbare planten. Ze hebben qua verzorging niet veel nodig en ze geven heel lang bloei terug. Daarbij zijn ze makkelijk over te houden en te stekken. Na de bloei snoei ik ze iets terug, gaan ze in de kas en krijgen ze heel weinig water. Vanaf eind maart knip ik ze in model, zet ik ze weer in nieuwe potten met verse potgrond en Osmocote korrels – deze geven meststoffen langzaam af en zo hoef ik nauwelijks bij te mesten gedurende het bloeiseizoen. Rond half mei gaat alles weer naar buiten.” Favoriet is Pelargonium tetragonum. “Deze lijkt op een vetplant en heeft bloemetjes die lijken op vlindertjes, je herkent het bijna niet als een geranium.”

Geerte houdt van geraniums in haar tuin vol borders met een Engelse stijl – Tuinieren met Buitenleven

Geerte in haar tuin, met op de achtergrond de boomgaard. Foto Sietske de Vries

Componeren met bloemen

Benieuwd naar het hele verhaal van Geerte en haar tuin? Of wil je inspiratie opdoen? Lees het artikel ‘Componeren met bloemen’ in Buitenleven 2019/5. Het magazine ligt nog tot en met 27 juni 2019 in de winkel. Of breng een bezoek aan de tuin van Geerte! Alleen al die plantentafels zijn een bezoek waard. De tuin is op afspraak te bezoeken en tijdens de Betuwse Tuinenroute (gratis) opengesteld. Kijk voor contactgegevens op de website van Geerte’s tuin.

3.7/5 - (4)