Samen met haar gezin, onderhoudt Ine van Mierlo een eigen moestuin. Deze keer deelt ze een recept waarbij niets uit de moestuin nodig is, maar waar je wel blij van wordt: speculaasbonbons.
Iets anders dan chocoladeletters
Op sinterklaasavond is er natuurlijk genoeg zoetigheid voorradig. Wil je eens iets anders dan kruidnoten, chocoladeletters, suikergoed of marsepein? Maak dan eens deze speculaasbonbons. Binnen no-time ruikt je huis heerlijk en weet je zeker dat de sint je huis niet stilletjes voorbijrijdt. Leuk om te weten: wist je dat een speculaaspop vroeger door een man aan een vrouw werd geschonken om aan te geven dat hij haar als mogelijke bruispartner zag?
Dit heb je nodig
- 200 g room
- Snufje zout
- 1 tl speculaaskruiden voor door het mengsel
- 1 tl speculaaskruiden om de bonbons mee te bestrooien
- 300 g gehakte melkchocolade
- 300 g getempereerde melkchocolade
- Bakpapier
- Spuitzak
Zo maak je de speculaasbonbons
- Voeg de room, speculaaskruiden en het zout bij elkaar in een pan. Breng het geheel tegen de kook aan en laat het vier minuten op laag vuur staan.
- Roer 300 g gehakte chocolade door de warme room tot een glad mengsel en laat het tot kamertemperatuur afkoelen.
- Maak nu de getempereerde chocolade.
Chocolade tempereren doe je zo
- Verdeel de andere 300 g chocolade in drie delen en breek een derde deel in stukjes.
- Verwarm twee derde au-bain-marie tot de chocolade geheel is gesmolten.
- Voeg nu het derde deel chocolade toe en blijf roeren tot ook deze chocolade is gesmolten.
- Dip je vinger erin en houdt hem tegen je lip. Voelt de chocolade een beetje koud aan? Dan is hij op de juiste temperatuur. Voelt hij nog warm, roer dan nog door tot hij wat koeler is. De chocolade is op ideale temperatuur als hij 23 °C is. Je kunt ook een thermometer gebruiken. Is de chocolade koel genoeg is, dan kun je verder met het recept.
De speculaasbonbons afmaken
- Rol een stuk bakpapier uit over het aanrecht (of gebruik een mal) zodat je de bonbons hierop kunt maken.
- Maak van de helft van de getempereerde chocolade rondjes op het bakpapier en wacht tot ze ietwat harder zijn.
- Vul een spuitzak (met spuitmond naar keuze) met het speculaasmengsel en spuit de chocoladeschijfjes vol met het mengsel.
- Haal de bonbons door de resterende getempereerde chocolade óf giet de resterende chocolade eroverheen en wacht weer even.
- Bestrooi je zelfgemaakte speculaasbonbons met de speculaaskruiden. Smakelijk!