Het klinkt als een sprookje uit Duizend-en-één-nacht en zo voelt het voor tuinierster Ellen Helder ook wel een beetje. Van een voormalig eilandje maakte ze haar eigen tuinparadijs. In het voorjaar vallen de talrijke blauwe boshyacinten extra op.

Ellens tuin vol blauwe boshyacinten doet sprookjesachtig aan – Tuinieren met Buitenleven

Ellen tuiniert op gevoel, niet op kleur. “Als het niet mooi combineert, haal ik het gewoon weg.” Foto Sietske de Vries

Een mix van hyacinten

Het hele jaar is de tuin van Ellen aantrekkelijk op te zien, maar als de bloembolletjes tot bloei komen is het er sprookjesachtig mooi. Blikvanger is het blauw van de boshyacinten (Scilla of Hyacinthoides) die verspreid door de tuin staan. Ellen: “Een wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta) met bloemetjes aan één kant van de steel lijkt het meest op de Engelse ‘Bluebell’. De Spaanse hyacinten (Hyacinthoides hispanica) worden wat groter en steviger. Ze zijn er ook in meerdere kleuren, bijvoorbeeld wit en roze.”

Allerlei tinten blauw

Wat voor extra variatie zorgt in de tuin, is dat deze soorten hyacinten verwilderen waardoor je kruisingen krijgt in allerlei tinten blauw. Al dat blauw valt extra op tussen het geel van bloeiende tulpen en wolfsmelk (Euphorbia) in Ellens tuin. Bewust? Ellen: “Ik tuinier niet op kleur, ik doe maar wat en meestal pakt het goed uit. En als het toch niet mooi combineert, haal ik het gewoon weg.”

Ellens tuin vol blauwe boshyacinten doet sprookjesachtig aan – Tuinieren met Buitenleven

De mispel is Ellens trots en komt goed uit bij de blauwe boshyacinten. Foto Sietske de Vries

Handige adressen voor boshyacinten

  • Hortus Bulborum in Limmen (NH), met een grote collectie bloembollen in de bezoekerstuin. Je kunt er ook bloembollen kopen. Open van 6 april tot en met 16 mei 2019.
  • Kwekerij de Hessenhof in Ede (GD). Nu gaat Ellen niet meer zo vaak, maar Hans Kramer van de Hessenhof heeft altijd speciale soorten en werkt helemaal biologisch.
  • Kwekerij Nico Zonneveld in Heerhugowaard (NH) heeft veel bijzondere planten. Hebben ze zelf niet wat je zoekt, dan gaan ze voor je op zoek bij collega-kwekers.

Tuin uit duizenden

Benieuwd naar het hele verhaal van Ellen en haar boshyacinten? Dat, plus vele inspirerende foto’s vind je in Buitenleven 2019/3, in het artikel ‘Tuin uit duizenden’. Het magazine ligt nog tot en met 18 april 2019 in de winkel.

Review deze post