Ontzettend handig hoef je niet te zijn. Als je origineel bent en je houdt van spullen hergebruiken in een andere vorm, is creatief upcyclen zeker iets voor jou. Grote verschil met recyclen? Je geeft je oude spulletjes een nieuwe en soms mooiere bestemming.

Hergebruik je oude spullen

Instagram en YouTube staan vol met grappige, handige en slimme ideeën om oude, saaie of kapotte spullen een tweede leven te geven. Zo kun je weer (en meer) genieten van spullen die je anders misschien weg zou gooien. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met upcyclen: van autobanden gebruiken als bloembak tot een piano volledig ombouwen tot tuinfontein. Laat je inspireren om zelf aan de slag te gaan: ontdek upcyclen zelf!

Creatief upcyclen geeft je oude spullen een nieuwe leven. Met onze Buitenleven-tips kun je meteen zelf aan de slag.

Saaie schutting? Haal de krat met lege flessen eens leeg in de garage en maak je eigen plantenmuur. Goedkoop, simpel en duurzaam.

Plastic fles als plantenbak

Je gebruikt misschien al de onderkant van plastic flessen om te stekken. Maar de plastic fles kan voor meerdere doelen worden gebruikt. Snijd een rechthoekig gat in de lengte van de fles, vul dit met potgrond en gebruik de fles als plantenbak. Eenvoudig met een touw aan een balk van de pergola of aan het balkon. Of bevestig meerdere flessen aan de schutting en creëer een groene hoek met je favoriete planten.

Je kunt ook een minimoestuin maken met een paar plastic flessen. Snijd de fles in het midden door. Maak een gaatje in de dop. Steek een lontje door de dop en draai deze op de fles, zo kun je bewateren via de lont. Vul de onderkant met water. Plaats de bovenkant van de fles met de dop naar beneden in de onderkant. Vul met speciale moestuingrond en kies je favoriete kruiden. Zet er meerdere in de vensterbank of op een mooie ondergrond en geniet van je moestuin.

Creatief upcyclen geeft je oude spullen een nieuwe leven. Met onze Buitenleven-tips kun je meteen zelf aan de slag.

Maak van een glazen pot een lamp en hang deze aan je pergola of je balkon.

Glazen pot als lamp

Fles wijn leeggedronken? Zet hem niet meteen in de doos voor de glasbak. Van deze fles, maar ook van een jampot, glazen melkfles of grote augurkenpot maak je eenvoudig een lamp. Snijd met een glassnijder de onderkant van fles of pot. Heb je geen glassnijder? Bind dan een in spiritus gedrenkt touwtje enkele keren rond de onderkant van de fles, op de hoogte waar je de onderkant wilt verwijderen. Steek het touwtje aan, draai de fles rond en steek deze dan in een emmer met ijs. De onderkant van de fles onder het touwtje komt nu los. Even de scherpe randen schuren en je fles is klaar om het lampje aan de fitting erdoorheen te halen en op te hangen. Een glazen pot is nog eenvoudiger. Maak een gat in het deksel, haal de lamp met fitting door het gat, draai dicht en hang de pot op. Kies voor diffuus licht voor meer sfeer en wissel af met de grootte van de potten om meer variatie te krijgen.

Creatief upcyclen geeft je oude spullen een nieuwe leven. Met onze Buitenleven-tips kun je meteen zelf aan de slag.

Wasmachine stuk? De trommel is prima te gebruiken als vuurkorf.

Vurige wasmachinetrommel

Het echte buitengevoel krijg je toch wel met een vuurtje in je tuin. Vuurkorven zijn er in allerlei soorten en maten. Oude (olie)vaten worden ook gebruikt als vuurplaats. Maar wist je dat je wasmachinetrommel ook goed dienst doet als vuurplaats? De gaten zorgen voor voldoende zuurstof. Dus mocht je wasmachine kapot gaan, zet deze dan niet meteen aan de straat. Veel onderdelen zijn nog goed herbruikbaar, zeker voor upcyclen. Plaats de trommel in een schaal, of zet deze op een stevige verhoging en geniet van een echt huis-, tuin- en keukenvuurtje.

Zelf aan de slag

Krijg je al plezier in het zelf maken van spullen? Lees dan verder op Buitenleven: originele plantenbakken voor in de tuin.

5/5 - (1)