De stippenbegonia of stippenplant (Begonia maculata) is een echte designkamerplant. De groene bladeren lijken wel handmatig versierd met vrolijke, zilverwitte polkadots. Het is geen plant om in een donker hoekje te zetten; geef deze blikvanger daarom een mooie lichte plek waar hij de show kan stelen. 

Groen met zilverwitte stippen

De stippenbegonia, stippenplant, forelbegonia of polkadotbegonia is een van de opvallendste begoniasoorten. De Begonia maculata ‘Wightii’ heeft in het hart een stevige, bamboeachtige stengel. Hieraan vormen zich vleugelvormige, olijfgroene bladeren, waarvan de onderkant opvallend rozerood is. De zilverwitte stippen zorgen voor de finishing touch. Let op: de stippenbegonia is bij inname giftig voor mens en dier. Het sap zorgt voor irritatie van huid en slijmvliezen en kan ook braakneigingen veroorzaken.

Meerdere stippenplanten bij elkaar zorgt voor een vrolijk effect.
Meerdere stippenplanten bij elkaar zorgt voor een vrolijk effect.

Uit het regenwoud

De stippenbegonia is lid van de begoniafamilie (Begoniaceae) die maar liefst 1895 soorten telt. De meeste komen van nature voor in de tropische regenwouden van Brazilië, maar ook in Zuid-Afrika en de Andes worden ze gespot. Anders dan de vaak bonte bladbegonia’s en bloembegonia’s, kan de maculata ‘Wightii’ flink groot worden.

Stippenbegonia verpotten

Het beste moment voor het verpotten van de stippenbegonia is het voorjaar of direct na aankoop. Dit is nodig omdat de kamerplant een flink wortelgestel maakt. Gebruik een pot die een maatje groter is dan de oude pot, maar niet een heel stuk groter. Als de wortels ineens te veel ruimte krijgen, zal de plant alle energie steken in wortelgroei. Dit geldt ook als je de plant in een nieuwe kweekpot in een sierpot wilt plaatsen. Het is aan te raden de stippenplant elk jaar te verpotten.

stippenplant begonia
De onderkant van de bladeren van deze jungleplant is opvallend rozerood.

Stippenplant verzorging

De stippenplant stelt niet heel veel eisen, maar wil wel graag een lichte plek in huis. Zet hem dus in de spotlight, maar vermijd direct zonlicht om verbranding van het blad te voorkomen. Net als in de jungle houdt de plant van een vochtig klimaat. Je kunt de luchtvochtigheid in huis proberen te verhogen met een bakje water aan de verwarming. Vernevel echter niet direct op de bladeren, natte bladeren vindt hij niet fijn. Zorg voor een constante temperatuur van minimaal 15 °C. Tip: voeg van mei tot eind augustus twee keer per week een beetje vloeibare plantenvoeding toe aan het gietwater. Daar worden ze extra groot van! Daarna volstaat bemesting om de zes weken.

stippenplant begonia
De stippenplant houdt van licht, maar geen felle zon.

Hoe vaak stippenplant water geven?

Wortelrot ligt op de loer bij deze jungleplant, dus ben voorzichtig met water geven. Beter geef je een keer te weinig dan te veel water. Eens per tien dagen circa 1 liter (afhankelijk van hoe groot je plant is), is heel prima voor de stippenplant. Tussendoor kan er dan zuurstof bij de wortels komen. Zorg voor goede drainage en let erop dat er geen water bij de wortels kan blijven staan.

Stippenbegonia's vormen echte eyecatchers in je interieur.
Stippenbegonia's vormen echte eyecatchers in je interieur.

Begonia maculata krijgt bruine bladeren

Het kan voorkomen dat je stippenbegina bruine bladeren krijgt. Dat is een aanwijzing dat de plant te nat staat; de bladeren worden dan geel en bruin. Ook kan de wortel wegrotten. Je voorkomt natte voeten door een kweekpot in een sierpot te plaatsen, zodat het overtollige water uit de kweekpot weg kan.

Stippenplant snoeien

Deze begonia kan flink groeien en topzwaar worden. Zorg daarom direct na aankoop voor een goede plantensteun in je pot, bijvoorbeeld (bamboe)stokken. Met een steuntje in de rug voorkom je dat hij knakt. Wordt de begonia wat stakerig of houd je hem liever kleiner en compact, dan is het noodzakelijk om op z’n tijd te snoeien. Knip de takken dan een stukje terug, een paar centimeter boven een blad. Net onder de snede zal weer een nieuw blad gaan groeien.

Het gebeurt niet vaak, maar is wel mooi: roze bloemen tijdens de bloei van een Begonia maculata.

Stippenbegonia stekken

Ook met lichtgroene vingers kun je proberen om deze knappe kamerplant te vermeerderen. Knip hiervoor een stukje van de hoofdstengel af net boven een blad. Het is mooi als dit deel al enkele vertakkingen met bladeren heeft. Zet de steel in een glas water en op een lichte plek. Ververs het water wekelijks. Als het goed is, zie je na een paar weken worteltjes verschijnen. Vormen zich lange haarworteltjes, dan kun je de stengel in een potje met aarde zetten.

Op zoek naar meer bijzondere begoniasoorten? Maak dan eens kennis met bonte bladbegonia’s en tuinbegonia’s.

stippenplant, begonia
Een stippenplant stekken is niet moeilijk; je zet het blad in water.

Deel dit bericht in

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

subtitel Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.4/5 - (51)