Buiten is de knolbegonia helemaal hip. De uitbundig bloeiende planten zijn echte smaakmakers in een pottenborder. Ook als kamerplant is hij weer terug. Zo sluit de bladbegonia met zijn decoratieve bladeren mooi aan bij de urban jungle trend.
Vele kleuren en patronen
De bloeiende begonia heeft bloemen in bonte kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, betekent in de praktijk dat je door de bloemen de plant soms nog amper ziet. Er zijn variëteiten die enkele, dubbele en volledig gevulde bloemen geven. De hangbegonia’s Pendula en Cascade maken hangende bloemtrossen; mooi in hanging baskets! Laat de begonia’s deze maand lekker binnen in bloei schieten; na half mei kun je er je terras mee opfleuren.
Bladbegonia’s maken goede sier met hun fluwelige en kleurrijke blad, zoals de Begonia ‘Tiger Paws’
Sierlijke bladbegonia’s
Bladbegonia’s geven geen bloemen maar maken goede sier met hun fluwelige en kleurrijke blad. Vaak zijn de bladeren ook opvallend getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen. Fraai ook zijn de soorten met gekruld blad. Combineer verschillende bladbegonia’s op een tafeltje of in een kast en ze bezorgen je een instant urban jungle gevoel. Bladbegonia’s zijn er in alle maten: van schattige mini’s tot groene reuzen.
Roze hangbegonia Casade is mooi in de tuin.
Grote plantenfamilie
De begonia telt 1895 verschillende soorten. Daarmee is het een van de grootste plantenfamilies ter wereld. Ze zijn grofweg in drie groepen onder te verdelen: knolbegonia’s, bladbegonia’s en struikbegonia’s. Weetje: de prijs van een gram begoniazaad ligt hoger dan de prijs van een gram goud. Het zaad is stoffijn, in 30 gram zitten meer dan 2 miljoen zaadjes. Knolbegonia’s (Tuberous begonia) zijn prachtig in trendkleur living coral. Lees meer over deze begonia in het bericht ‘Ga voor trendkleur living coral in de tuin‘.
Geen begonia’s, zoals deze Begonia ×tuberhybrida, twee keer per week water
Verzorging van de kamerplanten
Een paar praktische adviezen voor het verzorgen van je begonia’s:
- Begonia’s hebben veel licht nodig maar houden niet van felle zon. Geef ze ook buiten een plekje in de halfschaduw.
- Geef de planten twee keer per week wat water; de kluit mag vochtig zijn. Maar let op: sproeien kan meeldauw veroorzaken.
- Het plukken van uitgebloeide bloemen stimuleert de vorm van nieuwe.
- Een bladbegonia kan grote bladeren krijgen, gun hem dus een grote pot.
- Verschrompelt het blad? Dan heeft de plant het te warm.
- Bloeiende begonia’s laat je na de bloei rusten. Knip ze terug en zet ze binnen weg op een koele plek. In maart kun je ze verpotten en terug in de warmte plaatsen. Met een beetje geluk zullen ze opnieuw uitlopen.