Elke keer weer die zware grasmaaier tevoorschijn toveren en een paar uurtjes van je dag reserveren voor het kortwieken van het gras. Weer of geen weer en in sommige seizoenen kan je de maaier na een paar dagen wéér de schuur uit te halen. Of dat niet makkelijker kan? Absoluut! Een robotmaaier kan een uitkomst zijn. Het gras wordt gemaaid terwijl jij aan het koken bent, de was doet of ontspannen voor de tv zit.
Een robotmaaier in het kort
Maar wat is een robotmaaier nou precies? “Een robotmaaier is een automatische, draadloze grasmaaier die ervoor zorgt dat jouw gazon er altijd strak en netjes uitziet. De machine neemt jou het werk dus volledig uit handen. Of je nou een aangeharkte tuin hebt of juist meer een landelijke tuin”, legt Roswitha uit. “De maaier rijdt zelf naar het laadstation wanneer de accu leeg is en maait wanneer het jou uitkomt.” Geen omkijken meer naar je gazon, waardoor jij tijd over hebt voor andere huishoudelijke klussen of ontspanning.
Geen afval en geen benzine
Een robotmaaier neemt je dus allereerst tijd uit handen, maar ook je tuin is blij ermee. Normaal laat een grasmaaier juist veel afval achter, dat je vervolgens zelf in de gft-bak moet gooien. “Maar een robotmaaier mulcht het gras zo klein dat je helemaal geen afval hebt. Dat wat er overblijft is meteen compost voor je tuin, waar het gras alleen maar mooier en gezonder door wordt.” En ga je sowieso graag goed om met de natuur en vind je milieu belangrijk? Ook dan is een robotmaaier een goede keuze. Zo stoot de robotmaaier niks uit en kan het machine draaien op zonnepanelen.
Maait wanneer het jou past
En wat nou als je in de tuin zit met bezoek of je kinderen lekker wil laten spelen in het gras, geeft de robotmaaier dan geen hinder? “Je stelt het programma van de robotmaaier helemaal zelf in. Wil je de machine alleen in de middag z’n werk laten doen of op bepaalde tijden een bepaald stuk van de tuin? Alles is mogelijk.” Roswitha adviseert dan ook de machine zich te laten aanpassen aan jouw behoefte en ritme. En doordat een robotmaaier nauwelijks geluid maakt, geeft hij helemaal geen overlast. ’s Nachts maaien kan dus prima. Ook omdat door de beveiliging op de machine de maaier geen gevaar is voor egels. “Zodra je de kap ook maar iets optilt gaat de motor uit en klappen de mesjes naar binnen.”, legt Roswitha uit.
De Husqvarna Automower®
Misschien ben je helemaal overtuigd van de voordelen van een robotmaaier, maar waar moet je op letten bij het kopen van zo’n machine? “Aan de basis staat altijd de grootte en het ontwerp van je tuin. Hoe groter de tuin, hoe meer capaciteit de maaier moet hebben. Ook kun je voor extra opties kiezen, zoals lampen of bediening via een app. Bij Husqvarna adviseren we hier natuurlijk over en helpen we bij het maken van de keuze.” Daarnaast zijn er ook veel merken op de markt, waardoor je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. “Maar wil je voor het beste maairesultaat gaan, kies dan een Automower® van Husqvarna. Altijd een strak, groen gazon zonder wielsporen.”
Kosten versus gemak
Of een robotmaaier per definitie duurder is dan een ander soort maaier? Dat hangt volgens Roswitha af van de grootte van je tuin. Zo ben je voor een kleinere tuin wel iets goedkoper uit met een loopmaaier. Maar heb je een grote tuin, dan is een robotmaaier bijvoorbeeld niet per se duurder dan een grote zitmaaier. “Maar realiseer je wel dat je zelf niks hoeft te doen voor een altijd nette tuin. Op het moment dat de robotmaaier bezig is, vink jij je to-do-lijst af of geniet je van je vrije tijd met een lekker boek!”, aldus Roswitha.
Meer inspiratie