Hebben planten gevoel? Reageren ze op geluid? Onderzoeken zeggen hierop volmondig ja. Tijd om uit te zoeken waar planten en bloemen het liefst naar luisteren.

planten

Headbangende planten

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar het effect van verschillende soorten geluid op de groei van bloemen en planten. En wat blijkt? De natuur is gek op muziek en heeft al net zo’n brede smaak als wij! Uit een van die onderzoeken blijkt dat rustige, harmonieuze muziek zorgt voor grotere en sterkere planten. Het opzetten van drukke, agressieve muziek heeft juist een kleinere en gestreste plant tot gevolg. De incalelie (Alstroemeria) valt buiten de boot: de bloem is gek op heavy metal.

planten

Vrouwenstem

Planten hebben een veel groter gevoel dan wij denken, volgens Charles Darwin. Hij kwam tot de conclusie dat het wel degelijk helpt voor de ontwikkeling van een plant om veel aandacht te geven. Denk je bij praten tegen je bloempot aan oude mensen achter de geraniums? We zouden het allemaal moeten doen! Planten groeien dus ook sneller als je tegen ze praat. Vooral een vrouwenstem lijkt een positieve invloed te hebben op de ontwikkelingen van het groen. Een Britse wetenschappelijke organisatie ondervond dat een plant onder invloed van een vrouwenstem tot wel vijf centimeter groter wordt dan een vergelijkbare plant die luistert naar een mannenstem. Een vrij onontdekte vorm van girlpower.

planten

Logische verklaring

Magie? Nee. Er is een simpele, down-to-earth verklaring voor dit proces: de natuur heeft kooldioxide nodig om te groeien. De hoeveelheid kooldioxide in gewone lucht is behoorlijk laag, maar de lucht die wij uitademen bevat veel meer kooldioxide. Alleen de échte kletskousen hebben dus invloed op de groei van een plant, want je moet heel veel en heel lang praten, wil het zichtbaar effect hebben.

Tekst uit een reportage in Buitenleven van Pluk Amsterdam
3.2/5 - (5)