Tegels eruit, groen erin. Onder dat motto is onlangs een groep studenten in Velp-Zuid aan de slag gegaan om versteende voortuinen deels te vervangen door planten. Als je je tuin groener maakt, verhinder je overlast bij hoosbuien omdat het water meer door de grond wordt opgenomen. Bovendien geef je vogels en insecten de ruimte.
Gevolgen van te veel betegeling
Wie had vijftien jaar geleden gedacht dat het klimaat zo’n grote invloed op de directe leefomgeving zou hebben? In 2004 introduceerde Groningen de operatie Gele Steentjes. De stad werd verhard met kleine gele steentjes en het gevolg was direct merkbaar: de riolering kon het overmatige regenwater niet meer verwerken. Bovendien bleek uit diverse onderzoeken dat een leefomgeving met stenen en tegels negatieve effecten op het welbevinden van de mens heeft.
Tegels vervangen door planten
Dat leidde uiteindelijk in 2015 tot een landelijk initiatief om stenen en tegels in tuinen te vervangen door planten: Operatie Steenbreek. “Vergroening van de tuin zorgt er namelijk voor dat het water in de grond kan zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, het zorgt dat fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren weer een leefgebied vinden en dat mensen zich prettiger en gezonder voelen”, aldus deze stichting. Inmiddels zijn zo’n tachtig Nederlandse gemeenten aangesloten bij de stichting.
Sommige gemeenten willen hun burgers een extra zetje geven door het invoeren van een tegeltaks, omdat mensen met ‘onverantwoord’ veel steen in de tuin medeverantwoordelijk zijn voor een te grote druk op het gemeentelijke riool, overstromingen en ondergelopen kelders. Extra argument is om de leefbaarheid in de eigen buurt te vergroten.
Tips voor vergroening van je tuin
De studenten in Velp-Zuid hadden al enkele goede tips om de voortuin eenvoudig te vergroenen en om wateroverlast tegen te gaan:
- vang regenwater op
- haal zo veel mogelijk tegels uit je tuin
- maak een kleine moestuin
- kies gemakkelijke planten
- trek dieren naar je tuin
- maak je dak ‘groen’.