Stel je voor: een tuin die niet alleen een feest voor het oog is, maar ook dient als levendig toevluchtsoord voor de natuur. Het wippen van tegels en het vergroenen van de stenen tuinen kent een grote populariteit. Ontdek waarom het verminderen van tegels en het vergroenen van je tuin een stap in de goede richting is. En: hoe pak je dat aan; tegel eruit, groen erin?

Is jouw tuin momenteel bedekt met een zee van tegels? Overweeg dan eens om een groenere en levendigere buitenruimte te creëren door die tegels eruit te halen en plaats te maken voor weelderige planten. Het verwijderen van tegels en het toevoegen van groen heeft talloze voordelen, zowel voor het milieu als voor jouw eigen welzijn.

Voordelen van minder tegels

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om tegens uit hun tuin te verwijderen en plaats te maken voor groen. Buitenleven noemt een aantal voordelen.

1. Bevordering biodiversiteit

Allereerst bevordert een groene tuin de biodiversiteit. Planten bieden een habitat voor insecten, vogels en andere dieren. Vervang tegels voor planten en creëer een uitnodigende omgeving waardoor jouw tuin een levendig ecosysteem wordt.

2. Regenafvoer

Het verminderen van de hoeveelheid tegels in je tuin, draagt bij aan een betere waterafvoer. Tijdens hevige regenbuien (die we steeds meer kennen in Nederland) kunnen grote oppervlakken met tegels leiden tot wateroverlast en overbelasting van riolen. Ze kunnen de afvoer van het regenwater belemmeren. Een groene tuin absorbeert regenwater en voert dit langzaam af.

https://www.nk-tegelwippen.nl/

3. Gezondere luchtkwaliteit

Een groene tuin zorgt niet alleen voor een betere waterafvoer en een grotere biodiversiteit. Planten absorberen ook kooldioxide en produceren zuurstof. Zo wordt de lucht in je omgeving gezuiverd en krijg je een betere luchtkwaliteit.

4. Hitte eruit

Minder tegels in je tuin zorgen ook voor een koeler klimaat. Tegels, en met name donkere exemplaren, hebben de neiging om warmte vast te houden. Wanneer de zon op tegeloppervlakten schijnt, absorberen de stenen de warmte en geven deze geleidelijk af aan de omgeving. Gevolg: de temperatuur in je tuin stijgt. Het planten van bomen, struiken of bodembedekkers helpt je tuin afkoelen.

Tegels eruit: zo pak je dat aan

Begin niet lukraak met het wippen van tegels, maar neem de tijd om je nieuwe groene(re) tuin te plannen. Bedenk eerst hoe je wilt dat je tuin eruit komt te zien, welke soorten planten en bloemen je wilt en waar je deze wilt plaatsen. Denk ook na over tuinpaden, een terrasplek, bloembedden en andere elementen. Zodra je een goed plan voor ogen hebt, kun je beginnen met het verwijderen van de tegels. Gebruik hiervoor een schop en ander geschikt gereedschap. Bewaar de tegels (indien mogelijk) voor je nieuwe terras of een ander (tuin)project.

Zodra je tuin tegelvrij is, kun je de grond egaliseren. Voeg vervolgens compost of tuinaarde toe om zo de bodemkwaliteit te verbeteren. Start vervolgens met het planten van je bloemen, struiken, planten en andere groenvoorziening. Zorg voor voldoende water en verzorging.

Haal de eerste rij tegels voor je huis eruit en maak een geveltuintje. Foto: NK Tegelwippen

NK Tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 is het NK Tegelwippen. Een spannende strijd waarin gemeenten het tegen elkaar opnemen. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter- of geveltuin. Maar het NK Tegelwippen draait niet alleen maar om winnen, maar dient een hoger doel. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen, maar zorgt ook voor grote biodiversiteit. Reden genoeg om mee te doen. Je kunt hier opgeven hoeveel tegels jij al hebt gewipt.

In Westfriesland doen ze ook mee met het NK Tegelwippen. Foto: NK Tegelwippen

Subsidies

Wist je dat verschillende gemeentes en organisaties subsidies hebben voor het vergroenen van tuinen? Google eens op ‘tegel eruit, plant erin subsidie’ en ontdek welke mogelijkheden er in jouw regio beschikbaar zijn. Bezoek ook zeker je lokale tuincentrum om advies in te winnen over het wippen van tegels en het kiezen van de juiste planten.

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het wippen van tegels en verwelkom het groen in je tuin.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
Review deze post