Het zuiden van Friesland is net zo open als de rest van die provincie van weiland en water. Maar midden in dat lege land ligt een beschut gebiedje van riet, moerasbosjes en uiteraard water: de Rottige Meente. Buitenleven trok de wandelenschoenen aan en ging op pad door dit winterwonderland. Het hele verhaal lees je in Buitenleven 2019/1.

Grootste aaneengesloten laagveenmoeras

De witte wandelroute door de Rottige Meente begint in een moerasbosje, een vlonder zorgt ervoor dat je droog de overkant haalt. Samen met nationaal park Weerribben-Wieden vormt de Rottige Meente het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa. Dat houdt in: uitgestrekte rietvelden, moerasbosjes, graslandjes, brede sloten en een veenbodem die met elke stap onder je voeten meetrilt.

Witte tunnel van takken

Winters landschap in Friesland.

Winters landschap in Friesland.

In een besneeuwd landschap kom je ogen tekort. Je belandt er zomaar in een witte tunnel. Elzen en berken reiken aan weerszijden zo mooi naar elkaar toe dat je ineens onder een plafond van witberijpte takken loopt. Een paar lijsterbessen die in de herfst aan de hongerige vogels zijn ontsnapt, zorgen voor een kleurrijke oranje noot. En dan loop je weer eens langs de Scheene, de centrale vaart van het natuurgebied.

Vogels spotten

De Rottige Meente staat bekend om zijn enorme vogelrijkdom. Ganzen, eenden, zwanen, purper-, zilver- en blauwe reigers. Hoor je een geluid als een zware scheepstoeter, dan kan dat niet anders dan de roerdomp zijn. Als deze vogel met gestrekte nek tussen het riet staat, is hij haast niet te zien, zo goed werkt zijn schutkleur. In de winter, wanneer hij op zoek naar vis rond wakken in het ijs rondstruint, maak je nog de meeste kans er een te spotten. Hetzelfde geldt voor de otter. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de kans dit schuwe dier te zien. Ook hij komt dan op de wakken met vis af.

Wandelen in de Rottige Meente

De Rottige Meente ligt in het uiterste zuiden van Friesland, grofweg tussen Lemmer en Wolvega. Wandelen kan hier altijd, ijs of geen ijs. In Buitenleven 2019/1 lees je uitgebreid over dit gebied én vind je praktische informatie over wandelen in het natuurgebied. De editie koop je van 28 december 2018 tot en met 7 februari 2019 in de winkel.

Review deze post