Het komt nogal eens voor dat er aan de onderkant van een beukenhaag of haagbeuk kale plekken en weinig blad te zien zijn, bijvoorbeeld omdat de vorige bewoners te weinig hebben gesnoeid. Tegelijk blijft de heg maar groeien, tot misschien wel twee meter hoog. Is er een manier om bladgroei aan de onderkant van de heg te stimuleren?

Haagbeuk of beukenhaag?

Kale plekken in een beukenhaag of haagbeuk voorkom je door goed snoeien – Tuinieren met Buitenleven

Blad van de beukenhaag

Kale plekken in een beukenhaag of haagbeuk voorkom je door goed snoeien – Tuinieren met Buitenleven

Blad van de haagbeuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De haagbeuk (Carpinus betulus, bladverliezend) en de beukenhaag (Fagus sylvatica, bladhoudend) zijn twee heel verschillende planten. Vaak verwarren mensen deze twee soorten met elkaar vanwege de naam, maar ze zien er anders uit. De beukenhaag heeft een glimmend, mooi gaaf blad, terwijl de haagbeuk een diep generfd blad met een gekartelde bladrand heeft. En bijvoorbeeld het snoeien gaat heel anders. De haagbeuk hoef je maar één keer, zo rond de langste dag van het jaar, te snoeien. De beukenhaag kun je beter twee keer per jaar snoeien: in mei en medio juli.

Kale plekken in een beukenhaag of haagbeuk voorkom je door goed snoeien – Tuinieren met Buitenleven

Een gemodelleerde haagbeuk in volle bloei

Tip om kale plekken te voorkomen

De beukenhaag is een gevoeliger soort. “Wanneer je deze gaat terugsnoeien, let er dan op dat de stam bedekt blijft door zijn eigen blad om verbranding te voorkomen”, adviseert Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Als je te heftig snoeit, kan het zijn dat de haag wordt beschadigd. Snoei de heg daarom boven iets smaller en laat hem naar beneden toe breder worden. Zo ontstaat een haag die zowel onder als boven zoveel mogelijk licht krijgt om zich goed te ontwikkelen.”

Bladgroei stimuleren

Als je op deze manier snoeit, kun je de bladgroei van de beukenhaag en de haagbeuk stimuleren en creëer je een mooie, dichtbegroeide haag. Lieuwe: “Indien het nodig is om zeer drastisch te snoeien, maak dan de overweging om het ene jaar één kant aan te pakken en het volgende jaar de andere. Zo kan de beukenhaag zich beter herstellen, omdat de ingreep per keer minder groot is.” Wil je meer weten over het snoeien van bomen in het juiste seizoen? Lees dan verder: ‘Bomen snoeien in de winter‘.

4.2/5 - (5)