Vroeger zette je een plant in een pot en was je klaar. Zeker in de wintermaanden doen mensen tegenwoordig veel meer moeite om bloemen en planten op een speciale manier te presenteren. De hartvormige anthurium of flamingoplant is bij uitstek geschikt voor een behaaglijke sfeer in huis en verkrijgbaar als snijbloem en kamerplant.
Exotisch uiterlijk
De flamingoplant, die in de negentiende eeuw voor het eerst in de regenwouden van Columbia werd gevonden, bestaat uit een hartvormig schutblad en een kolf waarop de kleine rode, roze of paarse bloemetjes groeien. In het Nederlands heet de plant flamingoplant, omdat het exotische uiterlijk met de lange steel aan deze vogel doet denken. Dit geldt zeker voor de snijanthurium, die in tegenstelling tot de kamerplant, geen bladeren heeft. De letterlijke uit het Grieks vertaalde naam is ‘bloeistaart’.
Anthurium naar hartenlust combineren
Stylen van bloemen en planten is hot en ook met de flamingoplant kun je naar hartenlust combineren en experimenteren. Voor een warme, luxe uitstraling kun je bijvoorbeeld rode en paarse anthuriums samenvoegen in een donkere pot. Verder kun je een aantal exemplaren in een grote pot zetten, zodat de schutbladeren voor kleurvolle accenten zorgen. De snijanthurium kun je volop mengen met andere bloemen, en zelfs een enkele bloem dient al als sfeervolle tafeldecoratie. Natuurlijk kun je ook een stuk of tien bloemen in een vaas zetten – snijd ze voor een speels effect af op verschillende lengtes.
Slechts af en toe water, voeding en lucht
Hoewel de potanthurium relatief weinig verzorging nodig heeft – eenmaal per week water en eenmaal in de twee weken plantenvoeding – moet je hem in de winter niet dicht bij de verwarming of openhaard zetten. Het bijzondere van de snijvariant van de flamingoplant is dat hij het water helder houdt en gemakkelijk weken mooi blijft in een vaas. Geef de plant in de winter ook af en toe wat frisse lucht door een raam open te zetten.