Chemische bestrijdingsmiddelen zijn passé. Ze brengen schade toe aan het dierenleven terwijl dit juist belangrijk is bij het voorkomen van plagen. In een tuin waarin de biodiversiteit op orde is, lossen de meeste kwaaltjes zich vanzelf op. Gaat er toch wat mis? Je komt een heel eind met de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes van kweker Pascal Jongen.

Op Kwekerij Marnis maakt eigenaar Pascal Jongen uitsluitend gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hij deelt graag een aantal van zijn favoriete brouwsels, die naar eigen zeggen minstens zo goed werken als chemische middelen. “Je moet ze alleen wat vaker opbrengen omdat ze wegspoelen na een regenbui.”

Natuurlijk bestrijdingsbrouwsels

Waarschijnlijk heb je de ingrediënten al in je keukenkastje staan. Verder heb je alleen nog een plantenspuit nodig.

  1. Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel.
  2. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
  3. Een middeltje dat perfect werkt tegen onkruid, groene aanslag en mos? Vermeng 1 liter schoonmaakazijn met een scheut natuurlijk afwasmiddel en 2 eetlepels zout. Het werkt het beste als je dit spuit bij zonnig weer.

Pascal heeft nog meer natuurlijke bestrijdingstips. Deze zijn te lezen in het tuinverhaal over zijn kwekerij in Buitenleven 2018/3.

4.2/5 - (5)