Wanneer laat je vissen in de vijver?
De voorbereiding van je vijver alvorens je vissen erin kunt plaatsen, vergt wat geduld. Als je een vijver hebt aangelegd en gevuld met kraanwater wacht je enkele weken voordat de waterkwaliteit geschikt is. Het water moet voldoende nitrificerende bacteriën bevatten voordat je de vissen erin plaatst. Deze bacteriën zorgen voor het omzetten van organische stikstofverbindingen en zorgen dat ammoniak wordt omgezet in nitraten. Het is slim te starten met een opstartpakket, want dan reageert de vijverfilter sneller en worden de bacteriën geproduceerd.
Plaats de juiste waterplanten
Essentieel in een vijver, zeker met vissen, zijn zuurstofplanten. Plaats deze zodra de waterkwaliteit op orde is. De beste tijd om ze te planten is het voorjaar, vanwege het herstelvermogen van de plantjes. Let bij het planten op de diepte, want elke plant dient op een bepaalde diepte te worden geplaatst. Bij het planten kun je gebruikmaken van een vijvermand die je in de vijverbodem plaatst. Wat betreft de hoeveelheid plantjes, kun je een verhouding aanhouden van vijf plantjes op duizend liter water. Lees meer tips over waterplanten.
Snel voortplantende vissen
Veel vissoorten planten zich snel voort, iets om rekening mee te houden als je vissen in je vijver wilt houden. Onder andere koikarpers, goudvissen, shubunkins en goudelritsen vermenigvuldigen zich in rap tempo. Grote exemplaren van de goudvis en koikarpers woelen de bodem om en maken zo het water troebel. En niet elke vis is geschikt voor een tuinvijver. In kleine vijvers houd je beter geen steur. Deze bodemvis heeft veel ruimte nodig om rond te kunnen zwemmen, anders krijgt hij niet voldoende zuurstof binnen.
Geschikte vissen voor de vijver
Welke vissen zijn dan wel geschikt voor de tuinvijver? Zeker als je voor het eerst vissen plaatst, is het verstandig met makkelijke vissen te beginnen. Neem bijvoorbeeld de komeetstaart, een gekweekte goudvissoort en een razendsnelle zwemmer. Komeetstaarten kunnen wel wat hebben en plaats je het beste met vijf soortgenoten in de vijver. Als deze 1 m diep is en vorstvrij, kunnen ze prima overwinteren. Algeneters zijn ook een aanwinst en eten zoals de naam al zegt algen van de bodem weg. Een echte insecteneter als de zonnebaars is een tip, want deze eet bijvoorbeeld muggenlarven en bloedzuigers. Van deze sterke vis plaats je slechts één exemplaar in je vijver, om te voorkomen dat ze zich voortplanten. Als dat wel gebeurt, kunnen ze namelijk andere vissen aanvallen. Ook goudwindes zijn goede vissen om mee te beginnen, omdat ze niet veeleisend zijn. Deze vissen eten vooral van het wateroppervlak en laten de bodem met rust. Let op dat goudwindes wel een halve meter lang kunnen worden, dus ze zijn niet geschikt voor kleine vijvers.
Houd vijverwater schoon voor de vissen
Veel vijvervissen zijn grote vervuilers. Het is dus zaak om het water helder te houden, zodat er geen algen of visziekten ontstaan. Een handige vuistregel is dat je de schaduw van de vissen op de bodem moet kunnen zien. Zorg voor een goede filtering en voldoende zuurstofplanten. Verder is het belangrijk dat er niet teveel vissen in de vijver zwemmen, omdat dan het biologische evenwicht wordt verstoord. Daarom is het slim om soorten te nemen die zich niet zo snel voortplanten. Informeer bij de gespecialiseerde verkoper welke en hoeveel vissen je voor de omvang van jouw vijver kunt nemen.