Het is juni! Tijd om je groene handen uit de mouwen te steken. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in de tuin tijdens deze warme maand? Lees mee.

juni

Aardbei

De aardbei is dé tuinplant van de maand juni. Het is een dankbare én makkelijke plant waar je al snel de eerste vruchten van plukt. Wil je de hele zomer oogsten? Kies dan voor doordragende soorten als ‘Ostara’, ‘Rapella’, ‘Selva’ en ‘Toscana’. Ook in de kuip gedijt de Fragaria goed, maar kies altijd voor bakken met afvoergaten in de bodem. Zodra zich de eerste vruchten vormen, kun je ze inbedden in stro. Dat voorkomt nat en aangetast fruit.

juni

Vaste planten

Wil je dat vaste planten de hele zomer blijven bloeien? Knip dan soorten als Phlox, Monarda, ridderspoor, zonnehoed en koninginnekruid voor half juni een stuk terug. Het lijkt misschien rigoureus, maar de planten worden er écht sterker van en bloeien lekker lang door.

juni

Moestuin

Nu het warmer wordt, kunnen ziekten en plagen in de moestuin voorkomen. Meeldauw en valse meeldauw zijn berucht. Je voorkomt dit door de gewassen niet te dicht bij elkaar te planten; zo kan de wind natte delen goed drogen. Als je de planten water geeft, let er dan wel op dat je de bladeren niet te nat maakt. Houd de bodem onkruidvrij, zodat er geen water blijft staan. Is het kwaad al geschied? Verwijder dan aangetaste delen en verbrand ze of gooi ze in de groene container en niet op de composthoop.

juni

Hagen snoeien

Hagen als beuk, liguster en buxus groeien nu hard. Snoei ze voor de langste dag een stuk terug voor een mooi compact resultaat. De onderkant moet ongeveer tien centimeter breder zijn dan de bovenkant, anders zet je de heg in zijn eigen schaduw. De takken lopen na de snoei vanzelf weer uit. Gebeurt dat niet? Geef dan wat gemengde hagenmest.

juni

Uitgebloeide struiken

Ook de uitgebloeide struiken van onder meer boerenjasmijn, brem, Forsythia en Weigela kun je voor 21 juni terugsnoeien. Zo lopen ze weer mooi uit.

juni

Zaaien

Vanaf nu kun je eenjarigen, tweejarigen en vaste planten zaaien op de juiste plek. Denk hierbij ook aan plukbloemen. Vind je het lastig om te zaaien? Dan is een zaadmat of zaailint een handige optie. De zaadjes zitten hierin al op de juiste afstand in (afbreekbaar) papier. Een kwestie van ingraven en vochtig houden. Hier kun je onder meer zaailinten van gemengde bloemen kopen.

juni

Grasmaaisel

Strooi grasmaaisel gewoon tussen de planten in de border. Het voorkomt uitdroging en voedt de aarde.

Review deze post