De tijd dat je bij een strandtent alleen een lauwe zak patat ging halen, ligt gelukkig ver achter ons. Steeds meer strandtenten gaan voor een biologische, eerlijke en smakelijke keuken. Deze vijf tenten hebben allemaal (zoveel mogelijk) biologische producten op de kaart. En het sfeertje? Dat is natuulijk overal heel relaxed.

1 Strandpaviljoen Buiten, Scheveningen
Het Scheveningse strand is verdeeld in verschillende stukken. Aan het eind van het Zwarte Pad (het noorderstrand), ver weg van de auto’s en het lawaai van de boulevard staat Strandpaviljoen Buiten. Er heerst een fijne no-nonsense sfeer, waarbij allerlei mensen zich lekker voelen: van gezinnen en jongeren tot yuppen en creatieve hippies. In Buiten is vrijwel alles huisgemaakt en waar mogelijk werken ze met biologische en fairtrade producten. Adres: Zwarte Pad 67, Scheveningen. www.ganaarbuiten.nl. Open: t/m derde week september, dagelijks van 9 tot minstens 22 uur.
Beeld: Jessrk.com

2 De Buren van Nes, Ameland
Amelander lamsvlees, Amelander worst en Amelander kaas. Streekproducten genoeg op de kaart van strandpaviljoen De Buren van Nes op Ameland. De strandtent ten noorden van het dorpje Nes is uitgeroepen tot de duurzaamste van Nederland. Dit zie je terug in de waterbesparende toiletten en het biologisch afbreekbare verpakkingsmateriaal. Klinkt allemaal goed, maar het is er ook simpelweg gezellig voor eigenlijk elke leeftijd. Binnen zorgen twee grote zeemeerminnen voor afleiding in de rustige, houten inrichting. Door de Latijns-Amerikaanse muziek op de achtergrond vergeet je al snel dat je op een Waddeneiland zit. Adres: Strandweg 70, Nes Ameland. www.deburenvannes.nl. Open: dagelijks, aug-sept 10-23 uur, okt-feb 11-18 uur.
Van Nes

3 Timboektoe in Wijk aan Zee
Vervelen zul je je niet snel op het terras van Timboektoe in Wijk aan Zee. De strandtent ligt in de hoek van de Noordzee en het Noordzeekanaal, zodat je vlakbij de grote zeeschepen voorbij ziet varen. Van oorsprong is dit een echte surfspot en dat merk je aan het relaxte surfsfeertje in de strandtent. Op een mooie zomerdag kun je op het terras loungen op de grote banken. Binnen staat bij de open haard een lekkere oude Chesterfieldbank. De Thai Beef Burger is de grote favoriet op de menukaart: biologisch vlees van Lindenhoff, op een biologisch broodje van Van Menno en daarbij biologische frites. Adres: Reyndersweg 1, A Velsen Noord, tel. 0251-373050, www.timboektoe.org. Open: april-sept, dagelijks van 10-22 uur, okt-maart vr-zo vanaf 12 uur. Beeld: Ruben Snitslaar Timboektoe

4 Beachclub Lido in Overveen
Het water loopt je in de mond als je de menukaart bekijkt van Beachclub Lido op het Bloemendaalse strand. Je kunt er terecht voor een gezond ontbijtje, een uitgebreide lunch of een biologisch diner. Neem bijvoorbeeld de superfood salade met rode biet, quinoa, Mechelse waterkers, gedroogde abrikozen, hennepzaad, gojiberries, tomaat en sesamvinaigrette. Op het terras zit je op een loungebank of aan een mooie teakhoutentafel. Binnen is het strak met mooie loungebanken en gedekte tafels. De kleurige kussens en bloemen en planten maken het toch sfeervol. Adres: Zeeweg 84, Overveen, tel. 023-5732172, www.lidobloemendaal.nl. Open: maart-sept, dagelijks vanaf 9 uur (keuken tot 21 uur). Lido

5 Aan Zee in Oostvoorne
Restaurant Aan Zee in Oostvoorne heeft wel een zeer bijzondere attractie. Op het dak vind je namelijk een uitkijktoren, waarvandaan je uitkijkt over de duinen van Voorne, het Oostvoornse meer en de zee. Om er te komen, loop je simpelweg over het dak! Maar het gebouw heeft nog meer verrassingen. Zo is het restaurant gevormd binnen een wand van containers, wat de plek een trendy uitstraling geeft. De kleurrijke stoelkussens en lampjes zorgen voor de gezelligheid. Aanrader op de kaart is de salade Mekkerstee, een salade met geitenkaas van de biologische boerderij de Mekkerstee, met een dressing van duindoornbesjes.
Adres: Strandweg 1, Oostvoorne, tel. 0181-820990, www.aanzeeoostvoorne.nl . Open: 22 juli-2 sept. dagelijks, daarbuiten wo-zo vanaf 10 uur.Aan Zee

Kijk voor nog meer biologische strandtenten in Buitenleven nummer 5 (tot en met 22 augustus in de winkels!) Met dank aan Corine Koolstra.

Review deze post